Megszüntette a kulturális folyóiratok önállóságát, több mint 250 embert tesz utcára a Bihar megyei tanács

Kivétel nélkül Ilie Bolojan tanácselnök elképzeléseinek megfelelően fogadta el a megyei képviselőtestület az önkormányzat alárendeltségében működő intézmények szerkezeti átalakítását és személyzetének jelentős csökkentését. Összesen 255 ember kerül utcára a megyei tanácselnök második intézményi karcsúsítása következtében. 

Összesen hét szociális és kulturális megyei intézménynél hajtanak végre létszámcsökkentést Bihar megyében, háromnak pedig megszüntetik az önállóságát és más struktúrákhoz csatolják. Utóbbiak közé tartozik a Várad Kulturális Folyóirat, a Familia Folyóirat és a Hagyományos Kultúra Népszerűsítő Központ. 

Amint mi is beszámoltunk róla, a Várad és a Familia folyóiratokat kiadó önálló jogi entitásokat megszünteti a fenntartó Bihar Megyei Tanács, amely kedd délutáni ülésén döntött arról is, hogy jelentősen megcsonkítja a szerkesztőségeket is. A Váradnál 7,5 állásból 4 megszűnik, a Familia folyóiratnál pedig tízből öten maradhatnak, de úgy, hogy mindkét lapot a Ghoerghe Șincai Megyei Könyvtár egyik alosztályába tagolják be. 

Ilie Bolojan tanácselnök a képviselőtestület ülését megelőzően külön sajtótájékoztatón ecsetelte, miért tartja fontosnak az átszervezést: a cél a költséghatékonyság. Az elöljáró szerint a folyóiratok és a kulturális intézmények túl sokba kerülnek, és tevékenységüket akkor is folytathatják a megfelelő színvonalon, ha csökkentik az alkalmazottak létszámát és átszervezik az adminisztrációs részlegeket, beleértve a vezetői pozíciók megszüntetését is.  

A folyóiratokat érintő átszervezés gyakorlatilag megszüntetést jelent

A tanácsülésen az RMDSZ jelezte, nem szavaz meg egy tervezetet sem, amely átszervezést és újabb leépítést jelent az intézményekben. „Ami a Várad és a Familia folyóiratokat érintő átszervezést illeti, gyakorlatilag megszüntetésről van szó, mert elveszítik önálló jogi személyiségüket” – fogalmazott Borsi Imre Lóránt, az RMDSZ megyei tanácsi frakcióvezetője, aki ismertette a Várad Kulturális Folyóirat mint intézmény idei évre szóló beszámolóját, azt alátámasztva, hogy a járványintézkedésekkel sújtott idei évben is számos tevékenysége volt az igazgatóságnak, melynek létjogosultsága – figyelmesen tanulmányozva a tevékenységét – megkérdőjelezhetetlen. 

Az RMDSZ javasolta az átszervezés újragondolását és más lehetséges megoldások keresését, de a Várad és a Familia folyóiratok, valamint a szerkesztőségek sorsát megpecsételte a megyei tanácsban lévő liberális többség, amely az RMDSZ és a szociáldemokrata pártiak ellenszavazatával fogadta el a két kulturális intézmény megszüntetését, a szerkesztőségek megfelezését és a folyóiratok beépítését a megyei könyvtárba. Az átszervezés nyomán a megyei könyvtárban eddig meglévő 81 állás helyett immár a két folyóirat személyzetével együtt 2021-től mindössze 60-at tartanak meg. 

Ugyancsak megpecsételődött a Bihar Megyei Hagyományos Kultúrát Őrző és Népszerűsítő Központ sorsa is. Az ennek megszüntetéséről és a Francisc Hubic Művészeti Iskolával történő összeolvasztásáról szintén a liberális többség döntött az ellenzék véleményének figyelmen kívül hagyásával. A kulturális igazgatóság eddigi 16 állásából ötöt tartanak meg, a művészeti iskolában pedig 38-ból 39-et, így jövőre összesen 34 állással folytatja a munkát az átkeresztelt intézményegyüttes, Bihar Megyei Kulturális Központ névvel. 

A színház is érintett

A Nagyváradi Szigligeti és a Regina Maria Színházat sem kerülte el a leépítési hullám, azonban a megyei tanácselnök érvelése ennél a pontnál már túlmutatott a pusztán gazdasági meggondoláson. Ilie Bolojan ugyanis azzal indokolta a nagyobb arányú leépítést a magyar színháznál, hogy „kisebb piacot” kell kiszolgálnia, mivel a megyében a magyarság aránya csak 25 százalékra tehető. Példaként a sepsiszentgyörgyi Tamási Áron és az Andrei Mureșanu Színházat hozta fel példaként. 

Mint Bolojan elmondta, a Kovászna megyei városban a románság van kisebbségben mintegy 25 százalékos arányban, és a román színház költségvetése a felét teszi ki a magyarénak. Nagyváradon eddig 148 állása volt a román és 147 a magyar színháznak, az átszervezés után a Regina Maria 121 teljes és 12 félmunkaidős, a Szigligeti Színház pedig 109 teljes és 6 részmunkaidős állással működhet tovább. 

A Nagyváradi Állami Filharmóniában a 135 állásból 125 marad meg, de 38 részmunkaidős állás is rendelkezésre áll majd. A Körösvidéki Múzeumban szintén leépítésre számíthat a vezetőség, a megyei tanács döntése értelmében ugyanis az eddigi 130 állásból jövőre már csak 101-et tarthatnak meg. A Bihar Megyei Gyermekvédelmi és Szolciális Főigazgatóság a megyei önkormányzat legnagyobb alárendelt intézményrendszere, ahol eddig 1260 állás állt rendelkezésre, de ebből 132 betöltetlenül. Az 1128 alkalmazott közül több mint százat tesznek utcára, a megyei tanács kedd délutáni határozata értelmében összesen 1001 állás maradhat meg az intézményhálózatban. 

Minden ellenvéleményt figyelmen kívül hagytak

A Bihar megyei tanács liberális frakciója minden ellenvéleményt figyelmen kívül hagyott és sorra megszavazta a megyei pártelnök és a megyei önkormányzati vezető, Ilie Bolojan előterjesztéseit. Valamennyi esetben csak és kizárólag a gazdasági szempontokat hangoztatta a vezetőség, még arra a kérdésre sem válaszolt, amit az RMDSZ részéről Szoboszlai Gáspár István tanácsos tett fel, éspedig hogy milyen objektív felmérés alapján döntötték el, hogy a kulturális intézményekben kiket bocsátanak el és kik azok, akik maradhatnak. A tanácselnök erre ugyanis csak annyit mondott, hogy az intézményvezetők javaslatára határoztak így, ám az is tudvalevő, hogy a megyei tanács vezetősége mondta meg az igazgatóknak, hogy mekkora leépítéssel kell számolniuk. 

A megyei tanács alárendeltségében működő intézmények összességében az eddigi 1973 állás helyett a jövő esztendőtől már csak 1553 személlyel, ebből 56 részmunkaidős alkalmazottal folytathatják a munkát. A keddi ülésen „futószalagon” elfogadott határozatok szerint összesen 21 százalékkal csökkentették az intézmények személyzeti felépítését, ami összesen 420 állás megszüntetését jelenti, ebből azonban „csak” 255 a jelenleg is betöltött munkahely. 

Kapcsolódók

Kimaradt?