Iohannis: nem szabad többé abba a helyzetbe kerülnünk, hogy kórháztüzeket oltsunk

Az egészségügyi rendszer mélyreható reformjára van szükség, hogy a román állam ne kerüljön többé abba a súlyos helyzetbe, hogy kórháztüzeket oltson – jelentette ki Klaus Iohannis hétfőn, a fővárosi Carol Davila Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetemen szervezett tanévnyitó ünnepségen.

Az államfő szerint a koronavírus-világjárvány miatti nyomás alatt a román egészségügyi rendszer évtizedek óta fennálló hiányosságai és hibái minden eddiginél drámaibb módon kerültek előtérbe, és súlyos emberi tragédiákhoz vezettek. A helyzet orvoslása, a páciensek biztonsága és az elkövetkező orvosgenerációk jövője érdekében minél gyorsabban végre kell hajtani a rendszer mélyreható reformját, mondta Iohannis.

Az erre irányuló beruházásokat meg lehet valósítani az országos helyreállítási tervbe foglalt alapokból, figyelembe véve, hogy az egészségügy számára megközelítőleg 2,4 milliárd euró hívható le – mutatott rá beszédében az államfő.

Az államfő arra is kitért, hogy a járványhelyzet miatt bevezetett online vagy hibrid oktatás rendkívül megnehezíti a jövő orvosgenerációinak kinevelését. Azt is hangoztatta, hogy a társadalom hálával tartozik az egészségügyben dolgozóknak, bár ezt a hálát nem mindig sikerül kimutatni.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?