banner_sMBIsrBw_GOOGLE_970x250_2.gif
banner_5A50eRU8_GOOGLE_300x250.gif

Iohannis: logikus a tanügyminiszter kijelentése a jelenléti oktatással kezdődő tanévről

Logikusnak nevezte szerdán Klaus Iohannis államfő Sorin Cîmpeanu tanügyminiszter nyilatkozatát a jelenléti oktatással történő tanévkezdésről.

„Egyértelmű, hogy az online oktatás nem helyettesíti a hagyományos, fizikai jelenléttel zajló tanítást, csupán rövid időszakokra vethető be. Nem a járvány elején vagyunk már. Szeretném hinni, hogy már a vége felé tartunk, és már mindenki tudja, mely intézkedések észszerűek, mit lehet tenni, és hogyan lehet kezelni a világjárványt. Akkor is sikerült kezelnünk, amikor még nem volt meg a vakcina, és az iskolát is jelenléti oktatással kezdtük el, és jól ment, amíg a harmadik hullám rá nem kényszerített minket az online tanrendre” – mondta az államfő.

Az újságíróknak arra a felvetésére, hogy egyes iskolákban például nincs fertőtlenítőszer, Iohannis leszögezte, valószínűleg le kell váltani az igazgatót, mert minden közintézményért felelős személynek tudnia kell már, hogy milyen egészségügyi óvintézkedéseket kell meghozni és gyakorlatba ültetni.

„Bár nőnek az esetszámok, még messze állunk egy újabb nagy hullámtól, és remélem, hogy ez így is marad, főként, ha minél többen beoltatják magukat. Ha mindenki végzi a dolgát, van fertőtlenítőszer, tesztelnek ott, ahol a fertőzés gyanúja felmerül, bátorítják az embereket az oltás felvételére, akkor mindezek fényében logikusnak tűnik számomra a tanügyminiszternek az a kijelentése, hogy a tanév jelenléti oktatással fog kezdődni minden diák számára. És remélem, ugyanúgy fejeződik is be” – magyarázta Iohannis.

Ha a helyzet megköveteli, mégis lehetnek forgatókönyvek

Hangsúlyozta azonban, hogy ha a világjárvány negyedik hulláma intenzívebb lesz, akkor ugyanazokat az intézkedéseket fogják meghozni az iskolák tekintetében, mint tavaly. „Ebben sincs semmi újdonság. Ugyanazokat a forgatókönyveket fogjuk alkalmazni az iskolákban, mint eddig, a járvány közel két éve alatt” – szögezte le.

Kifejtette ugyanakkor, hogy az országos képességfelmérő és az érettségi vizsga eredményei jók voltak az idén, az egyetlen kudarc a rendes tanári állások elfoglalására kiírt vizsgán történt, amivel kapcsolatban várja Sorin Cîmpeanu oktatási miniszter magyarázatát.

Mint írtuk, Sorin Cîmpeanu tanügyminiszter kedden kijelentette, azon az állásponton van, hogy az iskola minden tanuló számára jelenléti oktatással kezdődjék el szeptember 13-án. „A lehető legegyértelműbben amellett foglalok állást, hogy az új tanév minden diák számára jelenléti oktatással kezdődjék el, ne legyenek különböző forgatókönyvek” – mondta a miniszter, hozzátéve, hogy ő nagyon derűlátó, de a járványhelyzet alakulását mégis figyelembe kell majd venni.

Kapcsolódók

Kimaradt?