banner_LYJAJgUi_banner_sMBIsrBw_GOOGLE_970x250_2.gif
banner_Qadt244U_webbanner_728x90.gif
banner_whe5WvtP_banner_5A50eRU8_GOOGLE_300x250.gif

FRISSÍTVE – Iohannis: az USR–PLUS hiteltelenné tette magát választói előtt

FRISSÍTVE: Az USR–PLUS és az AUR között a napokban létrejött szövetség „sértő" a románokra nézve, akik a tavalyi parlamenti választáson leadott szavazatukkal eldöntötték, hogy milyen utat kell követnie az országnak – jelentette ki szombaton Klaus Iohannis államelnök. FRISSÍTÉS: Az USR–PLUS az elnök üzenetére reagálva azt kifogásolta, hogy Iohannis nem tett lépéseket időben a válság kezelésére. 

Facebook-bejegyzésében Iohannis azt írta, az USR–PLUS-nak alaposan mérlegelnie kell a Románok Egyesüléséért Szövetség (AUR) célkitűzéseivel való azonosulás következményeit, véget kell vetnie felelőtlen politikai magatartásának, tisztelnie kell választóit. Az elnök ugyanakkor felszólította a pártot, üljön ismét tárgyalóasztalhoz koalíciós partnereivel, és találják meg a megoldást a patthelyzetből való kimozdulásra.

Az államfő szerint azáltal, hogy egy olyan párttal lép szövetségre, amely nem tiszteli a nyugati értékeket, az USR–PLUS elárulja választóit, akik egy jobbközép koalícióba vetették reményüket. „Aggasztó és rendkívül súlyos jelzés, hogy egy magát demokratikusnak és reformpártinak valló alakulat olyan párttal szövetkezik, amelynek nézetei kibékíthetetlen ellentmondásban állnak Románia euroatlanti értékeivel" – fogalmazott.

FRISSÍTÉS: Ionuț Moșteanu, az USR–PLUS szóvivője szombaton az elnök üzenetére reagálva azt kifogásolta, hogy Iohannis nem tett lépéseket időben a válság kezelésére. Úgy vélte, hogy az államfőnek már szerdán aktívan bele kellett volna avatkoznia a rendezésbe, vagy legalább csütörtökön, amikor Florin Cîțu liberális miniszterelnök leváltotta Stelian Ion igazságügyi minisztert, vagyis még akkor, amikor az elnök még nem írta alá a leváltásáról szóló rendeletet. Moșteanu szerint Iohannisnak akkor kellett volna magához hívnia a feleket, hogy eleget tegyen az alkotmány által rögzített közvetítői hatáskörének.

Dan Barna és Dacian Cioloș, az USR–PLUS társelnökei már pénteken elmondták, hogy Iohannis nem válaszolt telefonhívásaikra, hiába próbáltak megbeszélést kérni tőle.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Hozzátette, azáltal, hogy bizalmatlansági indítványt nyújtott be egy olyan kormány ellen, amelynek maga is tagja, az USR–PLUS „helyrehozhatatlanul elhiteltelenítette magát a román emberek és saját választói előtt".

„A romániai közösségek fejlesztése szükségszerű, az USR–PLUS nem akadályozhatja ezt meg egy kicsinyes politikai játszma miatt" – írta még bejegyzésében Klaus Iohannis. A Románia egyetlen esélye a túlélésre a Cîţu-kormány menesztése! című bizalmatlansági indítványt péntek este nyújtotta be az AUR és az USR PLUS, 122 törvényhozó aláírásával.

(Nyitókép forrása: presidency.ro)

banner_5wMnizP8_webbanner_300x250.gif
banner_LsIDgb8C_webbanner_970x250.gif

Kapcsolódók

Kimaradt?