Iohannis: aktívan részt fogok venni a klímaválság megoldását célzó folyamatokban

Az Egyesült Nemzetek Szövetségének (ENSZ) hétfőn közzétett klímajelentése megkondítja a vészharangot mindannyiunk számára - jelentette ki Klaus Iohannis államelnök, leszögezve, hogy jómaga aktívan részt fog venni a válság megoldását célzó folyamatokban.

"Az ENSZ hétfőn közzétett jelentését a klímaváltozásról mindannyiunknak meg kell szívlelnünk! Az ember okozta éghajlatváltozás nagyságrendje és gyors üteme halasztatatlanná teszi a drámai hatások csökkentését célzó döntéseket és intézkedéseket" - írta hétfői Facebook-bejegyzésében Iohannis.

Határozottan, összehangoltan kell fellépni országos, európai és globális szinten a megfelelő közpolitikák alkalmazása érdekében, tette hozzá. "Aktívan részt fogok venni a klímaválság megoldását célzó folyamatokban. Mindannyiunk felelőssége a környezet védelme, a mi és az elkövetkező generációk egészségének érdekében' - fejtette ki az államfő.

Az ENSZ kormányközi klímaváltozási bizottsága (IPCC) hétfőn adta ki hét év óta első átfogó jelentését, kevesebb mint három hónappal a glasgow-i Éghajlatváltozási Konferencia előtt. A szakértők felhívják a figyelmet, hogy "vitathatatlanul" az ember a felelős az éghajlatban beállt zavarokért, és ha korlátozni akarjuk a negatív hatásokat, nincs más megoldás, mint az üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentése - írja az AFP hírügynökség.

A 195 ország által pénteken elfogadott jelentés öt forgatókönyvet vizsgál az üvegházhatású gázok kibocsátására vonatkozóan, a legoptimistábbtól a legpesszimistábbig. Mindegyik forgatókönyv szerint az átlaghőmérséklet az 1850-1900-as évekhez képest a kritikus értéknek tekintett 1,5 Celsiusszal nő 2030-ig, tehát tíz évvel korábban a 2018-as becsléshez képest. Ezt követően, 2050-ig a felmelegedés meg fogja haladni ezt a kritikus értéket, még akkor is, ha az emberiségnek sikerül jelentősen csökkenteni az üvegházhatású gázok kibocsátását.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?