banner_sMBIsrBw_GOOGLE_970x250_2.gif
banner_nwQSwVIi_GOOGLE_728x90.gif
banner_5A50eRU8_GOOGLE_300x250.gif

Ingyenes szállítást biztosítanak jövő tanévtől az elemi osztályosoknak

Ingyenes utaztatást biztosítanak a 2022-2023-as tanévtől kezdődően az elemi osztályos tanulóknak a kimondottan ebből a célból működtetett járműveken a lakhely és az iskola között - szavazta meg kedden a szenátus.

A felsőház döntő fórumként, egyhangúlag szavazta meg a 2011/1-es oktatási törvény erre irányuló módosítását, amelyet a liberális párti Robert Sighiartău kezdeményezett.

Turos Lóránd, az RMDSZ szenátusi frakcióvezetője, Szatmár megyei szenátor rámutatott: prioritás az iskolások számára olyan intézkedéseket hozni, amelyek rövid távon könnyebb hozzáférést biztosítanak az oktatáshoz, hosszú távon pedig a diákok teljesítményében térülhet meg.

A jogszabálytervezet szerint a városi, illetve municípiumi önkormányzatok az állami, magán- és felekezeti iskolákban tanuló diákok számára ingyenes különjáratot biztosíthatnak. A lakhely és az oktatási intézmény közötti ingyenes szállítást állami költségvetésből finanszírozzák.

„Az RMDSZ politikájában fontos szerepet játszanak a családok. Olyan intézkedéseket hozunk meg, amelyek megkönnyítik a diákok és szülők mindennapjait. A jelenlegi törvénytervezet hatályba lépését követően kialakulhat egy olyan országos szintű speciális szállítási rendszer a diákok számára, amellyel részben tehermentesülhetnek az egyébként is zsúfolt nagyvárosok. Azokban a városokban, mint Kolozsvár, ahol korábban kísérleti programként már elindult ez a kezdeményezés, pozitív visszajelzések érkeztek” – fejtette ki Novák Csaba-Zoltán Maros megyei szenátor, a szenátus tanügyi bizottságának alelnöke.

Kovács Irénke Szilágy megyei szenátor, a szenátus tanügyi bizottságának tagja elmondta: fontos, hogy ingyenes buszos szállítást biztosítsunk a diákok számára, függetlenül attól, hogy magán- vagy állami iskolában tanulnak, hiszen így csökkenthetjük az iskolai elhagyást a diákok körében.

A tervezet az államelnöki kihirdetést követően léphet hatályba, és a 2022-2023-as tanév első napjától alkalmazzák.

banner_y97vR58b_970x250.png

Kapcsolódók

Kimaradt?