Hungarikum lett a székelység identitásszimbóluma, a székelykapu

A székelykapu a székelység legjelentősebb identitásszimbóluma, amit Hungarikum-díjjal ismertek el a napokban megtartott IV. Hungarikum Díjátadó Gálán, a Veszprémi Petőfi Színházban. Az elismerést dr. Szőcsné Gazda Enikő, a Székely Nemzeti Múzeum néprajzkutatója vette át.

A hungarikummá válása előtt a Kovászna Megyei Értéktár terjesztette fel a székelykaput a kiemelt nemzeti érték kategóriában. Ezt követően tavaly októberben hungarikummá nyilvánították a székely kaput, az elismerést március végén adták át. Jelenleg a Hungarikumok gyűjteményében 89 értéket tartanak számon, ezek közé került a székelykapu.

A székelykapu tudatosan épített és napjainkig fenntartott kisépítészeti csoda

A székelykapu hungarikummá való felterjesztésének dokumentációját dr. Szőcsné Gazda Enikő, a sepsiszentgyörgyi Székely Nemzeti Múzeum néprajzkutatója készítette, aki rávilágított: „a székelykapu a faragóművészet és a díszítőművészet értékét őrző, hagyományos erdélyi építészeti elem, amely a székelyföldi régió házainak bejáratánál és kertek kapuinál látható”.

Fotók: háromszéki önkormányzat

„A székelykapu nem egyetlen helység kulturális relikviája, hanem a székely közösség tudatosan kiépített és napjainkig fenntartott kisépítészeti csodája, sajátos identitásszimbóluma. A székelykapu az európai erődített kaputípusok ma is megcsodálható, egyik utolsó emléke, amely a székelység ácstechnikai és faragó tudását, valamint sajátos esztétikai érzékét közvetíti Európa számára”, áll a hungarikummá nyilvánítás indoklásában.

Székelyföldön még ma is 17 darab, 1825 előtt készített székelykapu található. Háromszék egyik legrégebbi, az 1733-ból, Dálnokról származó székely kapuja a sepsiszentgyörgyi Székely Nemzeti Múzeum bejáratát ékesíti.

Érték az, amit a közösség annak tart

„Büszkék vagyunk arra, hogy a székelység legjelentősebb identitásszimbóluma, tárgyi örökségünk egyik kiemelt értéke, a székelykapu is hungarikum lett a kürtőskalács után”, mondta Tamás Sándor. A háromszéki tanácselnök rámutatott: Kovászna megye minden szegletében kínálja kulturális-szellemi erőterünk, épített örökségünk alapjait képező, kézzel fogható vagy éppen szellemi értékeit. Ezek egy részét a megyei önkormányzat és a Kovászna Megyei Művelődési Központ által 2016-ban létrehozott Kovászna Megyei Értéktár gyűjti és népszerűsíti”.

„Érték az, amit a közösség annak tart. A hungarikum-rendszer erénye, hogy ösztönzi a legkisebb közösségeket is, hogy feltérképezze, ápolja, éltesse és továbbadja a számára fontos értékeket. Kovászként működik, mozgalmakat indít el, helyi közösségeket kovácsol össze, erősíti a lokális és nemzeti identitást”, állapította meg Tamás Sándor.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?