Horogkeresztet festettek a temesvári zsinagóga falára

Antiszemita feliratokat festettek ismeretlenek a temesvári gyárvárosi zsinagóga falára, a rendőrség bűnügyi eljárást indított az ügyben. A vallásügyi államtitkárság elítéli a gyűlöletkeltő üzeneteket.

A Tion.ro Temes megyei hírportál pénteki beszámolója szerint az ismeretlen elkövetők horogkeresztet rajzoltak, illetve a „Zsidók haza!" kifejezést írták a bánsági város zsinagógájának homlokzatára, utóbbiban a zsidókra a pejoratív „jidani" kifejezést használták.

A Temes megyei rendőrség közölte, hogy bűnvádi eljárást indított az ügyben.

Fotó: Luciana Friedmann Facebook oldala

Az incidensre Luciana Friedmann, a Temesvári Zsidó Hitközség vezetője hívta fel a figyelmet, hozzátéve: eltávolítják a műemlék épületről a feliratokat. „Letöröljük, és reméljük, többé nem fordul elő" – idézte a hitközség vezetőjét a Tion.

Luciana Friedmann úgy értékelt, hogy ez a megnyilvánulás nem jellemző Temesvárra. Úgy vélte, a bánsági városra inkább találó a tavaly felújított várnegyedi zsinagógában csütörtök este tartott „SIDY THAL a schtikl" című előadás békés közönsége.

A temesvári származású Thomas Perle darabja – melyet a német színház vitt színre – megtörtént eseményből merített ihletet: 1938-ban Sidy Thal zsidó művésznő temesvári előadásán két kézigránát robbant fel, négy ember halálát és hetven sebesülését okozva.

A dokumentarista színházi előadás részletét a Temesvár Európa Kulturális Fővárosa 2023 programsorozat részeként adták elő. A kulturális főváros címre benyújtott pályázatban épp a bánsági város multikulturális jellegét, toleranciáját hangsúlyozták a kezdeményezők.

A mintegy 250 ezer lakosú Temesváron a legutóbbi, 2021-es népszámlálás adatai szerint 111-en vallották magukat zsidó nemzetiségűnek.

A világ zsidó közösségei számára ünnepélyes időszakban, az engesztelés napjaiban szomorúan értesültünk, hogy megrongálták az ország egyik legszebb vallási épületét, a temesvári zsinagógát, olvasható a vallásügyi államtitkárság állásfoglalásában.
„Határozottan elítéljük
az antiszemita rongálást, és hangsúlyozzuk Románia elkötelezettségét az antiszemitizmus, az idegengyűlölet, a rasszizmus, a radikalizálódás és a gyűlöletbeszéd elleni küzdelem mellett” – fogalmaznak a Facebook Bejegyzésben.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?