Hetente kétszer fognak tesztelni 3,2 millió tanulót

Az országos gyógyszerügynökség néhány napon belül megszabja, hogy milyen típusú non-invazív teszteket lehet használni a SARS-CoV-2-fertőzés szűrésére az iskolákban, és mintegy 70 millió tesztet bocsátanak a tanintézetek rendelkezésére - jelentette be hétfőn Sorin Cîmpeanu oktatási miniszter.

Fotó: COVID-saliva-testA tárcavezető azt is elmagyarázta, hogyan jutottak ehhez a számhoz: a félévből még 11 hét van hátra, és 3,2 millió tanulót kell tesztelni hetente kétszer. Ez 6,4 millió tesztet jelent hetente, félév végéig (11-gyel beszorozva) tehát 70 millió non-invazív tesztre lesz szükség. A non-invazív tesztelés nem orrnyálkahártyából, hanem nyálból történik.

A miniszter elmondta még, hogy a nyálteszt típusától függetlenül pozitív eredmény esetén PCR- vagy antigén gyorsteszttel is igazolni kell a megfertőződést, mielőtt jelentik az új esetet.

Cîmpeanu szerint múlt hét végén 280 000 antigén gyorsteszttel egészítette ki a tanügyminisztérium az iskolák készleteit. Minden megyében legalább 5000 ilyen teszt van. Ezeket nemcsak a tünetekkel jelentkező tanulók és tanárok használhatják, hanem azok a diákok is, akik negatív tesztet felmutatva akarnak visszatérni az osztálytermi oktatásra - mondta a miniszter.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?