Havazásra és erős szélre figyelmeztetnek a meteorológusok hegyvidéken

Sárga riasztást adott ki az Országos Meteorológiai Szolgálat (ANM) az ország tíz megyéjének hegyvidéki térségére a várható havazás és hóviharok miatt.

Az előrejelzések szerint szerdán 18 órától csütörtök 10 óráig a Bánsági-hegyekben és a Déli-Kárpátokban havazni fog, friss hóréteg rakódik le, főleg 1400 méter fölötti magasságban. Ezeken a területeken megélénkül a szél is, 70-80 km/órás széllökések várhatók.

A sárga riasztás Fehér, Argeş, Brassó, Krassó-Szörény, Dâmboviţa, Gorj, Hunyad, Prahova, Szeben és Vâlcea megyét érinti.

Ugyanakkor szerdán 14 órától szombaton 10 óráig csapadékra és erős szélre vonatkozó figyelmeztetés lesz érvényben az ország szinte minden régiójában. Főleg délnyugaton, valamint a hegy- és dombvidékeken várható csapadék a jelzett időszakban, ennek mennyisége meghaladhatja a 25-35 litert négyzetméterenként.

Inkább esőre kell számítani, majd a péntekről szombatra virradó éjszaka havas eső és havazás is előfordulhat, elsősorban Olténiában és Munteniában, de helyenként Erdélyben és Moldvában is.

A hegyekben szerda délután és este havas eső, majd havazás várható, és megélénkül a szél, 40-60 km/órás széllökésekre kell számítani.

(Címlapi illusztráció forrása: pexels.com)

Kapcsolódók

banner_33n1iUxf_maltai-970x250.gif
banner_jpL2NADm_maltai-300x250.gif

Kimaradt?