FRISSÍTVE – Hatósági felügyelet alá helyezték a bukaresti rendőrt, aki halálra gázolt egy 13 éves lányt

FRISSÍTVE: Harminc napra hatósági felügyelet alá helyezte az ügyészség azt a bukaresti rendőrt, aki csütörtökön egy gyalogátjárón halálra gázolt egy 13 éves lányt a főváros első kerületében. FRISSÍTÉS: A rendőrt felfüggesztették tisztségéből is.

A kép illusztráció | Fotó: a rendőrség Facebook-oldalaA gondatlanságból elkövetett emberöléssel gyanúsított rendőrt pénteken kihallgatta a vádhatóság. Kihallgatása után az ügyészek úgy döntöttek, hogy a gyanúsított szabadlábon védekezhet, de harminc napra hatósági felügyelet alá helyezték. Erre az időre a gépjárművezetéstől is eltiltották.

A vádhatóság korábbi közleménye szerint a baleset a rendőr szolgálati ideje alatt történt, de nem egy küldetés teljesítése közben, ezért indokolatlanul kapcsolta be hivatali gépkocsija megkülönböztető fényjelzését, amikor áthaladt a gyalogátjárón.

A fővárosi első kerületi bírósági ügyészség szóvivője, Radu Călin pénteken a sajtónak elmondta, hogy a rendőr a villogót bekapcsolva, a településeken megengedettnél nagyobb sebességgel hajtva, egy gyalogátjárón gázolta el a gyermeket. „A gyanúsított nem egy küldetés teljesítése közben száguldozott, és semmilyen mentség nincs a tettére” – tette hozzá.

A rendőr csütörtökön, Bukarest első kerületében két lányt gázolt el egy gyalogátjárón. Az egyik gyerek a helyszínen életét vesztette, a másikat kórházba szállították.

A Digi24.ro szerint a vétkes 2017 óta szolgált az egyik kerületi rendőrőrs kötelékében, de nem végzett rendőrakadémiát, hanem külsősként vették fel, és egy hathónapos „gyorstalpalót” követően alkalmazták. A sajtó feszegette a gépjárművezetői jogosítványának az érvényességét is, mire a felettesei közölték: a rendőr 2012-ben szerzett jogosítványt Romániában, majd amikor 2016-ban Nagy-Britanniában vállalt munkát, ott brit engedélyre cserélte, és azóta is azt használta. Az okmány a két ország közötti egyezmény alapján érvényesnek tekinthető – közölték.

A bukaresti rendőrség vezetője közölte: a rendúrt felfüggesztették tisztségéből. Bogdan Berechet gyors eljárást ígért ebben az ügyben. „Hangsúlyoznám, nem történt semmilyen kísérlet a baleset eltussolására. Azt hiszem, a rendőrség a legérdekeltebb abban, hogy mielőbb tisztázódjon ez az ügy” – fogalmazott.

Kapcsolódók

Kimaradt?