Háromszéken berobbant a járvány: minden kórházban ellátnak Covid-betegeket

Háromszéken is berobbant a koronavírus-járvány negyedik hulláma: míg a nyár folyamán szinte senki nem jelentkezett a sepsiszentgyörgyi kórház sürgősségén koronavírusra utaló tünetekkel, jelenleg napi 10-12 beteg érkezik számolt be szerdai sajtótájékoztatón András-Nagy Róbert, a sepsiszentgyörgyi sürgősségi kórház menedzsere.

A szakember elmondta: Kovászna megyében kidolgozták a fertőzött és nem fertőzött betegek kórházak közti elosztásának forgatókönyvét, figyelembe véve a rendelkezésre álló infrastruktúrát és felszereltséget, hogy a betegeket megfelelően tudják követni és kezelni.

Minden háromszéki kórház kiveszi a részét a betegellátásban mondta András-Nagy Róbert, aki szerint a különböző fertőzéses betegeket (például a hepatitisz A-betegségben szenvedőket) a Kovászna városi kórházba irányítják, a közepesen és kevésbé súlyos koronavírus-fertőzötteket a kézdivásárhelyi és a baróti kórház veszi át, míg a sepsiszentgyörgyi kórház a sürgősségi és a nagyon súlyos eseteket látja el.Illusztráció | A szerző felvétele

András-Nagy Róbert szerint, amikor a koronavírus-járvány harmadik hulláma a tavasz végén lecsengett a kórházak átszervezték az intenzív terápiás osztályaikat. A sepsiszentgyörgyi kórházban fenntartották ugyan a Covid- és Non-Covid intenzív terápiás osztályokat, de a koronavírus-fertőzötteknek csak három ágyat különítettek el, amit most a negyedik hullám kezdetén ötre bővítettek. A kórházigazgató szerint arra törekednek, hogy minél kevésbé korlátozzák a rendes betegellátást, ám ha a koronavírus-fertőzések száma növekszik, 10-15-re kell emeljék az ágyak számát a koronás” intenzív terápiás osztályon. Ez viszont azzal jár, hogy csökkenteni kell a nem fertőzötteket ellátó osztályon az ágyak számát. Emiatt megtörténhet, hogy a sürgősségi beavatkozásokat elvégzik, de kénytelenek lesznek halasztani a beütemezett műtéteket.

Felfüggesztik a beteglátogatást

Csütörtöktől a sepsiszentgyörgyi kórház minden osztályán felfüggesztik a beteglátogatást. A koronavírus-fertőzött betegeket viszont szigorú szabályok betartásával lehet látogatni. Ennek magyarázata az, hogy a koronavírus-fertőzötteket látogatók teljes védőöltözetet kell magukra vegyenek, ám a többi beteg látogatója védőöltözet hiányában terjesztheti vagy elkaphatja a fertőzést.

Egy hét alatt öt haláleset koronavírus miatt

A sepsiszentgyörgyi kórházban két hete még csak két fertőzöttet ápoltak, ám jelenleg már 28 koronavírus-fertőzöttet kezelnek, és további 5 esetben fennáll a fertőzés gyanúja. A fertőzöttek közül négyen be vannak oltva, esetükben közepes súlyosságúak a panaszok. A bennfekvők közül húszan szorulnak oxigénpótlásra. Az intenzív terápián 5 fertőzöttet kezelnek, közülük senki nincs beoltva.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

András-Nagy Róbert szerint a sepsiszentgyörgyi kórházban az elmúlt egy hét alatt 5 koronavírus-fertőzéshez köthető haláleset történt, az elhunytak nem voltak beoltva. A kórházigazgató kiemelte egy 33 éves férfi esetét, akinél koronavírus-fertőzés mellett csak cukorbetegségre utaló tüneteket és enyhe elhízást állapítottak meg. A férfi a Kovászna városi kórházba jelentkezett, és az orvosok hiába figyelmeztették, hogy állapota súlyos, visszautasította a beutalást. Két nap után a sepsiszentgyörgyi sürgősségre került, és azonnal az intenzív terápiára utalták, de hat óra múlva életét veszítette.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?