Háromszéken a tavalyinál kevesebb krumpli termett, ám megduplázódott az ára

Kovászna megyében idén 12 800 hektáron termesztettek pityókát és a terület 90 százalékáról már betakarították a termést. Becslések szerint Háromszéken hektáronként átlag 19 tonna lett az átlag krumplitermés, ami 20 százalékkal kevesebb a sokéves átlagnál, mutatott rá Kozma Béla. A Kovászna megyei Mezőgazdasági Igazgatóság vezetője szerint főként a nyári szárazsággal magyarázható az átlag burgonyatermés csökkenése.

Fotó: Kovács Zsolt

A júniusi és júliusi szárazság akár 35–40 százalékos kárt okozott, főként a chipsgyártásban használt ipari burgonya sínylette meg az aszályt, mert a gumók nem nőttek elég nagyra, ezért a termelők nem tudják teljesíteni a feldolgozóval kötött szerződésben foglalt minőségi előírásokat. Kozma Béla arra is rámutatott, hogy tavalyhoz képest emelkedett a krumpli ára is, mivel magasabbak lettek a gazdák termelési költségei, a műtrágya, a növényvédő szerek és az üzemanyag is drágult.

Jelenleg a burgonya piaci ára 1,50–2 lej között mozog kilogrammonként, helyenként ennél is több, de a gazdák szerint ez még nem fedezi a termelési költségeket, amelyek tavalyhoz képest megháromszorozódtak. A Kovászna megyei Mezőgazdasági Igazgatóság vezetője szerint sok háromszéki gazda azon gondolkodik, hogy jövőre nem ültet pityókát, különösen azok a termelők fontolgatják ezt, akik nem tudnak vizet biztosítani az öntözéshez. Kovászna megyében idén 7800 hektáron termett fogyasztásra szánt krumpli és közel 1000 gazda közel 5000 hektárra igényelte a kormány által nyújtott 200 eurós támogatást.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?