Háromezerrel több állás lesz a közoktatásban az új tanévben - szinte ugyanennyi helyettesítő pedagógus tanít majd

A kormány pénteki ülésén jóváhagyott határozat értelmében háromezerrel növelik az álláshelyek számát a közoktatásban - számolt be az ülés után tartott sajtótájékoztatóján a tanügyminiszter.

Ligia Deca szerint 2100 állást hirdetnek meg pedagógusok és 900-at a kisegítő személyzet számára. Deca szerint erre azért van szükség a hétfőn kezdődő új tanévben, mert nagyszámú új oktatási intézmény kezdi meg most tevékenységét, főként bölcsődék és óvodák.„Azért is szükségesek ezek az álláshelyek, hogy biztosítani tudjuk az osztálylétszám csökkentésére vonatkozó törvényi előírások betartását” - jegyezte meg a miniszter.

Fotó: Agerpres
Több mint 3400, az általuk tanított tantárgyhoz szükséges képesítéssel nem rendelkező,
helyettesítő tanár lép be szeptember 11-től a tantermekbe – jelentette be ugyanakkor Ligia Deca. A miniszter szerint a béremelések és a felsőoktatásban hozott intézkedések révén ez a szám idővel csökkenni fog, több szakképzett pedagógus érkezik majd a rendszerbe.

Különösen vidéken okoz gondot a reáltárgyakat oktató tanárokat találni, de „valaki mindenképpen be fog lépni az osztályterembe, és a legtöbb esetben az a valaki rendelkezik az adott tantárgy tanításához szükséges képesítéssel" – folytatta Deca.
Felidézte, az elmúlt tanévben 5223-an tanítottak megfelelő képesítés nélkül.
A G4Media megjegyzi, hogy Ligia Deca azt mondta, az elmúlt tanévben 5223 helyettesítő, megfelelő szakképesítéssel nem rendelkező pedagógus tanított, miközben az akkori miniszter, Sorin Cîmpeanu tavaly augusztusban csak 4152-ról beszélt.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?