banner_Lby144CD_KUK_12_maszol-970_250.jpg
banner_JLt9ZURq_KUK_12_maszol-300_250.jpg

Hargita megyében hatvannál több iskola- és óvodaépületnek nincs tűzvédelmi engedélye

Hargita megyében 44 jogi személyiséggel rendelkező tanintézménynek (61 iskola-, illetve óvodaépület) nincs tűzvédelmi engedélye, a fennmaradó iskolák és óvodák pedig vagy nem indították el az engedélyeztetési folyamatot vagy már érvényes dokumentumokkal rendelkeznek – közölte a Hargita megyei tűzoltóság helyettes főfelügyelője.

Ovidiu Dudu elmondta, hogy Hargita megyében 42 iskolának van érvényes tűzvédelmi engedélye, 44 nem rendelkezik az ehhez szükséges feltételekkel, míg 45 intézmény tűzbiztonsági szempontból megfelelő körülmények között működik

A Hargita megyében található 131 tanintézményhez 539 iskola- vagy óvodaépület tartozik, ezek közül 86 épületnek van érvényes tűzvédelmi engedélye, 61 egység számára nem állítottak ki ilyen okmányt, míg 446 épületet nem vizsgáltak az utóbbi időben ilyen szempontból. A helyettes főfelügyelő azt is elmondta, hogy az tűzvédelmi engedéllyel nem rendelkező 61 épület esetében nem is kérték annak kiállítását az érintett intézmények vezetői.

„A tűzvédelmi engedély kibocsátásra vonatkozó kérelmeket nem az iskoláknak kell összeállítaniuk, hanem meg kell bízniuk ezzel egy tervező szakembert, akit az adott település önkormányzatának kell felbérelnie a munkára. Ők nyújtják be hozzánk az iratcsomót, és mi megvizsgáljuk, hogy az megfelel-e minden előírásnak. Figyelembe vesszük az épületben tanuló gyermekek számát, a tűz esetén rendelkezésre álló menekülési útvonalak számát és méretét” – részletezte az engedélyeztetési folyamatot Ovidiu Dudu.

Megjegyezte, hogy azon iskola- és óvodaépületek esetében, amelyek 2000 előtt épültek és azóta nem alakították át azokat, nem kell ezt a procedúrát lebonyolítaniuk, így tűzvédelmi engedély kérvényezésére sincs szükség. A helyettes főfelügyelő elmondta azonban, hogy a tűzoltóság rendszeresen ellenőrzi ezeket az épületeket, és ha rendellenességet találnak, elrendelik annak helyreállítását.

A leggyakrabban a biztonsági fények vagy a poroltók hiányával találkoznak az ellenőrzések során, de a menekülési útvonalak elzártsága is visszatérő probléma. Ezeket rendszerint rövid időn belül korrigálni szokták – tette hozzá.  Ovidiu Dudu azt is elmondta, hogy Hargita megye oktatási intézményei tűzvédelmi szempontból készen állnak a második félév megkezdésére.

(Címlapkép: Pixabay)

Kapcsolódók

Kimaradt?