Hargita Megyéért Díjjal ismerték el Tamás József nyugalmazott püspök munkásságát

Hargita Megyéért Díjjal ismerte el Hargita Megye Tanácsa Tamás József, a Gyulafehérvári Római Katolikus Főegyházmegye nyugalmazott püspök közösségért vállalt munkásságát.

A megyei önkormányzat rendkívüli tanácsülésen döntött arról, hogy ebben az évben Tamás József, a Gyulafehérvári Római Katolikus Főegyházmegye nyugalmazott püspökének munkásságát ismeri el Hargita Megyéért Díjjal. A testület hétfőn szavazta meg és adta át a rangos elismerést a Segítő Mária Római Katolikus Gimnázium kollégiumának dísztermében.

Borboly Csaba megyei tanácselnök az ünnepi alkalmon kiemelte: etnikai hovatartozástól, vallástól, politikai irányultságtól függetlenül egységesen jelölték a kitüntetésre a díjazott személyt, ami azt mutatja, hogy egy nemes cél érdekében sokan össze tudnak fogni, ez pedig a Tamás József iránti megbecsülés jele.Fotók: Hargita Megye Tanácsa

„A Hargita Megyéért Díj nem egy tevékenység végét, hanem annak folytatását jelenti. Ugyanakkor a díj odaítélése arra int minket, hogy elgondolkodjunk a püspök atya közösségért vállalt szolgálatán, hogy másokra is gondoljunk” – mondta Borboly Csaba, hozzátéve: a püspöknek pozitív, és közösségeket megerősítő gondolatai mindenki számára a legnagyobb bizonytalanságban is motiváló és irányadó üzenetek.

A díjazott az átadás során elmondta: munkásságával az isteni ajándékot igyekezett gyümölcsözővé tenni, majd a közösség érdekében végzett szolgálatra és építkezésre buzdította a jelenlévőket.

Már kisgyerekként „paposdit” játszott

Tamás József Madéfalván született 1944. november 12-én, vallásos családban nevelkedett. A papi hivatást választotta, a kis- és nagyszemináriumot Gyulafehérváron végezte, Márton Áron püspök szentelte pappá 1968. április 21-én. Volt káplán, plébános a szórványban, majd 18 évig a gyulafehérvári papneveldében a kispapok vezetője, nevelője, spirituálisa és bizalmasa. Szent II. János Pál pápa 1996. december 18-án nevezte ki Valabria címzetes püspökévé és a gyulafehérvári főegyházmegye segédpüspökévé. Püspökké dr. Jakubinyi György gyulafehérvári érsek szentelte Csíksomlyón. Püspökké szentelése után Csíkszereda lett a székhelye, mivel a főegyházmegye híveinek kétharmada a Székelyföldön él. Ferenc pápa 2019. december 24-én fogadta el lemondását.

A nyugdíjba való vonulás nem jelentette számára a munkától való elszakadást. „Kisgyermekként sokszor játszottam paposdit. Hivatásom úgy bontakozott ki, mint ahogy a magból kicsírázik és kifejlődik a növény. Istennek különleges kegyelmét abban is látom, hogy korai elhatározásomban sosem inogtam meg, hivatásom töretlen maradt, pedig a kísértés nem hiányzott az én életemben sem, sőt voltak akadályozó körülmények is” – emlékezett hivatása kezdeteire Tamás József.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?