banner_MpsidwSE_970x250_Haromszek.jpg
banner_3lV7MYIa_300X250_Haromszek.jpg

Hamarosan kutyákkal keresik a koronavírusos betegeket a nagyszebeni reptéren

Öt német és egy belga juhászkutyát használnának arra, hogy a nagyszebeni nemzetközi repülőtéren kiszagolják a koronavírussal megfertőződött betegeket – írja a Gazeta de Cluj.

A projektre még tavaly szeptemberben választották ki a kutyákat, idomításukat a temesvári járványkórháztól kapott szagmintákkal kezdték meg, majd több Szeben megyei Covid-kórház is bekapcsolódott a projektbe. A kutyák kiképzéséhez szagmintákat használtak, amelyeket olyan koronavírusos betegektől gyűjtöttek be, akik még nem kezdték meg a gyógyszeres kezelést.

A projekt első fázisában kiválasztották a rendőröket, akik a kutyákkal dolgoznak, majd a kutyakiképző csapatot, végül pedig azt a hat kutyát, amelyeket megfelelőnek találtak a feladatra. Ezután felállítottak egy laboratóriumot, ahol a kutyákat készítették fel a koronavírusos betegek azonosítására.

„A második fázisban az állatok kiképzésével foglalkoztunk, akik nagyon jól helyt álltak, és most már csak a jóváhagyási engedélyre van szükségünk ahhoz, hogy végre elkezdhessük a munkát” – mondta Claudiu Leonard Bîlă, a kutyakiképző központ vezetője.

Száz százalékban azonosították a mintákat

Virgil Musta, a temesvári Victor Babeş kórház részéről így nyilatkozott: „a projekt során a kórházban tesztelő személyektől azt kértük, hogy vehessünk szagmintát a pozitív eredménnyel rendelkezőktől, amelyet aztán a kiképzőközponthoz küldtünk el. Részt vettem a projekt eredményeit összefoglaló bemutatón, ami egyszerre volt meglepő és lenyűgöző”.

Mint kiderült, a kutyák 100 százalékban felismerték a koronavírusos betegek szagmintáját, akkor is, ha a kiképzőjük éppen el akarta terelni a figyelmüket, vagy el akarta húzni őket a helyszínről. Utóbbi esetben a kutyák visszamentek a helyszínre és nem tágítottak a beteg mellől.

A próbákat minden esetben azelőtt vették le, hogy a betegek elkezdtek volna bármiféle gyógyszeres kezelést, a kiképzéshez több száz szagmintát használtak. Először a negatív teszteket mutatták meg a kutyáknak, majd a pozitívak következetek, és már az első hat nap kiképzés után elkezdték felismerni a koronavírusos betegek szagmintáját.

A kutyákat először a nagyszebeni nemzetközi repülőtéren vetik be, a külföldi járatok esetében, a megyei közegészségügyi igazgatóság ellenőrzőpontja előtt.

(Címlapkép: Pexels)

Kapcsolódók

Kimaradt?