Gyanús rendőrségi gépkocsibeszerzés: panasz a DNA-nál

Panaszt nyújtott be csütörtökön a korrupcióellenes ügyészséghez (DNA) Cristian Ghinea volt beruházásokért és európai projektekért felelős miniszter, amiért a vádhatóság megszüntette a büntetőeljárást a Román Rendőrség gépkocsibeszerzési ügyében.

A Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) politikusa a DNA székhelyén az újságíróknak elmondta, hogy a 14 oldalas panaszát a korábbi ügyészségi eljárásokból, az Európai Csalásellenes Hivatal tevékenységéből és a hazai bíróságok ítéleteiből merített jogi precedensekkel támasztotta alá.

Rámutatott arra, hogy a Lucian Bode belügyminiszter mandátuma alatt végrehajtott BMW-beszerzések során olyan jellegű bűncselekmények történtek, mint amelyekért korábban Liviu Dragneát bíróság elé állította a DNA a Tel Drum-ügyben. Ez utóbbi ügyben a szociáldemokrata politikus és bűntársai a tenderfüzet összeállításakor gondoskodtak arról, hogy csak a Tel Drum vállalat nyerhessen meg egy közbeszerzési versenytárgyalást - magyarázta Ghinea. 

Ismét célkeresztben a Lucian Bode mandátuma alatt történt autóbeszerzések Fotó: a román rendőrség Facebook oldala

A Román Rendőrfőkapitányság tavaly - a korábban tervezett 300 helyett - immár 600 darab BMW típusú gépkocsit vásárol az Automobile Bavaria KFT-től, amelyet Klaus Iohannis elnök barátja, Michael Schmidt vezet. A tendert elnyerő vállalkozás azt állítja, semmi szabálytalanság nem történt, míg mások azt mondják, hogy a versenykiírást személyre szabták, vagyis olyan feltételek szabtak, amelyeknek csak Schmidt cége felelt meg. Kiderült, az utóbbi években nemcsak a tavalyi rendőrautó-beszerzéséért kasszírozott a Iohannis-közeli vállalkozás.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?