Frissítették a kockázatos országok listáját: Románia is piros zónás lett

Az Országos Vészhelyzeti Bizottság (CNSU) csütörtök este frissítette a koronavírus-fertőzés szempontjából kockázatosnak minősített országok és térségek listáját: a legnagyobb arányú fertőzöttségű országokat tömörítő piros listára került Románia és Bulgária, Magyarország viszont továbbra is zöld listás.

Illusztráció | Fotó: politiadefrontiera.roA listát az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ (ECDC) csütörtökön közölt, a szeptember 13–26. közötti időszakra vonatkozó adatok alapján állították össze, és az ezer lakosra jutó fertőzésszámokat vették alapul.

A növekvő esetszámok alapján a piros listára került Románia, Bulgária (ismét), Moldova, Örményország, Fehéroroszország és Grönland. Sárga listás lett (csökkenő tendenciája miatt) többek között Ausztria és Svájc, míg a zöldből sárgába került például Ukrajna. Zöld zónába került többek Hollandia, Németország, Franciaország, San Marino, Liechtenstein, Vietnam, Puerto Rico, Sri Lanka, Honduras és Koszovó.

A piros listán szereplő országokból érkezők csak oltási igazolással mentesülnek a karantén alól, míg a sárga listás országokból beutazók negatív teszttel is kiválthatják azt. A „zöld zónás” országokból jövőkkel szemben nincs utazási korlátozás.

Az új lista – ami ide kattintva böngészhető – október 3-án, vasárnap 0 órakor lép érvénybe.

Kapcsolódók

Kimaradt?