Folytatják és felpörgetik a HPV elleni oltáskampányt

Az egészségügyi minisztérium pénteken bejelentette, hogy folytatja és felpörgeti a HPV (humán papillomavírus) elleni országos oltáskampányt. Jelenleg több mint 14 ezer dózis vakcina van raktáron a közegészségügyi igazgatóságoknál.

Ezekkel a dózisokkal a 11 és 18 év közötti lányokat lehet immunizálni, és a tárca felhívást intézett a háziorvosokhoz, hogy kérjék az oltásokat a megyei igazgatóságoktól, ha van rá igény pácienseik körében, olvasható a minisztérium közleményében.

Az országos program keretében a minisztérium négy évre szóló keretmegállapodást kötött a beszállítóval a háziorvosi rendelők számára történő rendszeres beszerzésekre.

A gyerekek beoltását a szülőknek kell kérelmezniük a háziorvosnál. A kérelmeket a nyilvántartásba vétel időpontja szerinti időrendi sorrendben összesítik, és negyedévente kérik a szükséges vakcinaadagokat a területi közegészségügyi igazgatóságtól.

A tárca rámutat, hogy amennyiben egy-egy megyében meghaladja az immunizálási kérések száma a raktáron lévő vakcina mennyiséget, más megyék készletéből lehet pótolni az adagokat.

Több egészségügyi szervezet képviselői pénteken a kormányhoz, Cseke Attila ügyvivő egészségügyi miniszterhez és Florin Cîţu ügyvivő miniszterelnökhöz intézett nyílt levélben kérték a HPV elleni védőoltási program "zökkenőmentes" megvalósításához szükséges források biztosítását.

banner_fX8C1fFi_KUK_Webbanner_300x250_ANIM_UJ.gif
banner_yJD1hpjB_KUK_Webbanner_970x250_ANIM_UJ.gif
banner_fZuguXC4_KUK_Webbanner_728x90_ANIM_UJ.gif

Kapcsolódók

Kimaradt?