Földcsuszamlás miatt felújítási munkálatok zajlanak a Királyhágón

Földcsuszamlás miatt zajlanak több napig tartó felújítási munkálatok a Nagyvárad–Kolozsvár 1-es számú országút (E60-as európai főút) országút Királyhágón áthaladó szakaszán – számolt be az Ebihoreanul.

A mintegy 200 méteres szakaszon három-négy napig végeznek felújítási munkálatokat, miután több helyen repedések keletkeztek az aszfaltburkolatban földcsuszamlás miatt; egyes szakaszokon korlátozzák a sebességet. A munkák hétfőn kezdődtek.

Traian Bulzan, az országutak karbantartásáért felelős társaság Bihar megyei területi igazgatója a hírportálnak elmondta, hogy a forgalmas útszakasznak a Királyhágón található 200 méteres szakaszán rendszeresen jelentkeznek problémák, miután az országút egy évtizeddel ezelőtti felújítása során rosszul oldották meg az alapozást. Ezért a hegyekből lezúduló esővíz rendszeresen kimossa az aszfaltburkolatot vagy földcsuszamlást idéz elő a környéken.

Az útügyi vállalat készíttetett egy tervet a probléma orvoslására, ám ennek költségei elérnék a 20 millió lejt. Az igazgató szerint mivel az 1-es számú országút Románia egyik legfontosabb útvonala, megpróbálnak uniós alapokból forráshoz jutni a munkálatokra, de ez legkorábban jövőre történhet meg.

Bulzan a szintén nagyváradi Bihon hírportálnak elmondta: mivel az országúton naponta mintegy 20 ezer gépkocsi halad át, nem lehet lezárni a forgalom előtt. Ezért a napokban csak az érintett szakaszon, Báródsomos (Cornițel) település közelében dolgoznak, amit táblákkal jeleztek. Ezen a szakaszon legfeljebb 30 kilométer/órás sebességgel lehet haladni. Az ígéretek szerint a munkálatokkal csütörtökön végeznek.Egyes szakaszokon csak 30-cal szabad haladni | Illusztráció: út- és hídépítő vállalat

A Nagyváradot Kolozsvárral összekötő országút, mely a Királyhágón keresztül halad, Románia egyik legforgalmasabb útszakasza. Magyarországi szempontból is fontos, ugyanis az Ártánd–Bors határkelőtől is erre halad a forgalom jelentős része Erdély és a Székelyföld irányába.

Kapcsolódók

Kimaradt?