Feszültnek tartja a Fekete-tengeri fejleményeket a külügy, de nem veszi fenyegetésnek

Nem jelentenek közvetlen fenyegetést Romániára nézve a Fekete-tengeren történt fejlemények, de meg kell szüntetni a feszült helyzetet – nyilatkozta szerda este a Bogdan Aurescu külügyminiszter.

Az orosz–ukrán határon zajló események kapcsán Aurescu rámutatott: 2014 óta nem volt példa hasonló mértékű orosz csapatmozgásokra, természetes, hogy ez aggodalmat váltott ki a NATO, az Amerikai Egyesült Államok és az uniós tagállamok részéről. „Azonosítani szeretnénk e manőverek célját, ugyanakkor meg kell nézni, melyek lennének a legmegfelelőbb intézkedések a helyzet enyhítése érdekében" – fogalmazott a tárcavezető a Digi24 televízió szerda esti műsorában.

Aurescu úgy véli, ezek a fejlemények nem jelentenek közvetlen fenyegetést Romániára nézve, de minden, ami a Fekete-tenger térségében történik, kihatással van az euroatlanti biztonságra. A miniszter szerint többek között erről a témáról is tárgyalni fognak a lengyel és a török külügyminiszterrel a csütörtöki háromoldalú találkozón, amelyhez pénteken csatlakozik a grúz és az ukrán külügyi tárca vezetője is.

Borrell: a feszültség egyre fokozódik az orosz–ukrán határon

A feszültség egyre fokozódik az ukrán-orosz határon, jelenleg 150 ezer orosz katona van a térségben – hangoztatta Josep Borrell, az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselője az uniós tagállamok külügyminisztereinek e heti tanácskozását követő sajtókonferencián. „Ez példátlanul magas létszám"- tette hozzá, miután a külügyminiszterek ukrán kollégájukkal, Dmitro Kulebával egyeztettek.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Borrell elmondta, hogy az EU felszólította Oroszországot haderőinek azonnali kivonására a térségből, továbbá kijelentette, hogy a 27 tagállam egyöntetűen támogatja Ukrajna függetlenségét és területi egységét, és továbbra sem ismeri el a Krím félsziget oroszok általi törvénytelen elcsatolását. Arról is beszélt, hogy az EU egyelőre nem tervezi gazdasági szankciók bevezetését Oroszországgal szemben, ahogyan orosz diplomaták kiutasítását sem.

Kapcsolódók

Kimaradt?