Ezért érzékelik az androidos okostelefonok a földrengést, amiről előre értesítik a felhasználóikat

Az androidos mobiltelefon-felhasználók egy része csütörtök reggel földrengésriasztást kapott Romániában egy 2022 februárjában életbe lépett ingyenes szolgáltatásnak – Android Earthquake Alerts – köszönhetően, jelentették be a Google képviselői.

„Az Android Earthquake Alerts System egy ingyenes szolgáltatás, amely a földrengéseket észleli világszerte, és figyelmezteti az Android-felhasználókat, ha földrengés történik a területükön. Ez nem egy különálló alkalmazás, hanem az Android operációs rendszerbe integrált funkció. Ez egy kiegészítő szolgáltatás – nem a kormányzati riasztórendszerek helyettesítésére szolgál” – olvasható az Agerpresnek küldött tájékoztatásban.

Illusztráció: Pexels

Az Android Earthquake Alerts szolgáltatást 2022 februárjában indították el Romániában is. A rendszer azokat a gyorsulásmérőket használja, amelyekkel a világszerte használt több mint 3 milliárd Android okostelefon többsége fel van szerelve. A földrengés helyszínén lévő telefonok érzékelik a földmozgást, egy erre a célra kifejlesztett algoritmus felméri a földrengés erősségét és helyét, majd a rendszer elküldi a riasztást a földrengés által érintett területeken élő Android-felhasználóknak – magyarázták a Google képviselői.

Az Országos Vészhelyzeti Igazgatóság (DSU) vezetője, Raed Arafat csütörtök reggel közölte, hogy az üzenet nem a hatóságok által kiküldött Ro-Alert volt. Később a DSU pontosításokkal jelentkezett, amelyek szerint földrengés esetén a Ro-Alert rendszer nem fog a földrengés bekövetkezése előtt értesítést sugározni.
„A földrengés bekövetkezése után, ha az súlyos következményekkel jár, lehetőség nyílik a lakosságnak figyelmeztető üzenetek küldésére, megfelelő védelmi intézkedésekkel (pl. a sürgősségi segélyek elosztási pontjai, a közösségek védelmét biztosító menedékhelyekkel kapcsolatos információk stb.)” – áll a DSU közleményében. Ugyanakkor megjegyzik, már csak azért sem küldenek ki előre a veszélyhelyzetet jelző riasztást, hogy ne keltsenek pánikot.

Ahhoz, hogy az Android földrengésriasztások működjenek, a telefonon a beállítások között engedélyezni kell a helymeghatározást – azaz az Androidnak hozzáférést kell biztosítani a telefon helyéhez, valamint engedélyezni kell a „Földrengésriasztások” beállítást.

Mint ismert, csütörtök reggel 5,4-es erősségű földrengés történt Buzău megyében. A fentebbi beállításokkal rendelkező okostelefonok érzékelték a földmozgást és értesítést küldtek a felhasználóknak arról, hogy veszélyben lehetnek. A beszámolók szerint a jelzés 5-25 másodperccel az érzékelhető rengések előtt megjelentek a készülékek képernyőin.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?