Ezekről döntött az országos katasztrófavédelem a konstancai tűzeset nyomán

A konstancai katasztrófavédelem három vezető beosztású tisztje ellen indul fegyelmi kivizsgálás a napokban történt, tragikus kimenetelű tűzesettel kapcsolatban. Ezt csütörtök este jelentette be az országos katasztrófavédelmi felügyelőség (IGSU), miután ellenőrzéseket végzett a konstancai egységnél.

Az IGSU közölte: a konstancai katasztrófavédelmi felügyelőség három vezető beosztású tisztje ellen előzetes fegyelmi kivizsgálást indított, mivel az elkövetett cselekedetek és az intézményben észlelt működési hiányosságok súlyossága szigorúbb szankciókat követel meg.

A szóban forgó tisztek közül kettő közvetlenül a műszaki berendezések működőképességéért felelt. Az IGSU szerint a magaslati mentésre alkalmas tűzoltóautó meghibásodott, de az illetékesek nem folyamodtak támogatásért a jármű megjavíttatása érdekében, noha lett volna rá pénz. A harmadik tiszt felületesen kezelte a tűzoltók bevetésre való felkészítését, és noha jelen volt a kérdéses beavatkozáson, a helyszínen sem intézkedett az üzemzavarok kiküszöbölése érdekében – állítja az IGSU.

Ezenkívül elrendelték a konstancai egység négy altisztjének fegyelmi szankcionálását, mivel nem tartották be a bevetéskor szükséges felszerelésre és a tevékenység összehangolására vonatkozó szabályzatot, valamint a segélyhívások fogadásával és a beavatkozások koordinálásával foglalkozó operatív személyzetet is.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Az IGSU vezetősége ugyanakkor elrendelte, hogy február 19-étől kezdődően minden egységben kezdődjön el a személyzet átképzése a kockázattípusoknak megfelelő operatív eljárások alkalmazására, valamint a felszerelés műszaki állapotának és karbantartásának ellenőrzésére. Az IGSU leszögezte, helyteleníti azt a módot, ahogy a február 16-ai konstancai beavatkozásban részt vevő személyzet ellátta feladatát, és biztosítja a civil társadalmat, hogy az intézmény számára továbbra is az állampolgárok biztonsága jelenti a prioritást.

Mint ismert, kedden tűz ütött ki egy konstancai tömbházlakás egyik hatodik emeleti lakrészében. A lakásban rekedt nő az erkélyre menekült a lángok elől, majd lezuhant. Korábban a nőnek is, és a férjének is sikerült elhagyniuk a lakást, az asszony azonban visszament egy laptopért. A tragédia a tűzoltók jelenlétében történt, a helyszínre érkezett első egységnek ugyanis sem létrája, sem mentőpárnája nem volt, amelyre kiugorhatott volna az erkélyre menekült nő.

A Konstanca megyei katasztrófavádelmi felügyelőség tájékoztatása szerint a létrás tűzoltóautó két perccel azután ért ki a helyszínre, hogy a nő lezuhant az erkélyről. A nyilvánosságra került felvételek azonban arra engednek következtetni, hogy a létrás tűzoltóautó 14 perces késéssel érkezett csak ki a helyszínre.

banner_fqCTjirk_Double Rise 3oo.jpg
banner_slFPWcPP_WhatsApp Image 2021-07-23 at 15.48.23 79o.jpg

Kapcsolódók

Kimaradt?