Ex-egészségügyi miniszterek: ha nem lesz kötelező a Covid-igazovány, a törvény okafogyottá válik

A Covid-igazolvány bevezetéséről szóló törvény értelmét veszti, ha a munkahelyen nem teszik kötelezővé az okmányt – hívta fel a figyelmet két volt egészségügyi miniszter, Ioana Mihăilă és Vlad Voiculescu a Klaus Iohannis államfőnek intézett nyílt levélben.

A szélsőséges AUR által felbujtott tüntetők egy része kedden megrohamozta a parlamentet | Fotó: AgerpresA két egykori tárcavezető azt írta, maguk is értesültek róla, hogy az elnök „magához rendelte” a koalíció vezetőit, akik e megbeszélés hatására módosítani fognak a Covid-igazolvány bevezetéséről szóló törvény tartalmán. „Ha nem lesz kötelező a Covid-igazovány a munkahelyen, ez a törvény okafogyottá válik” – nyomatékosították a levél aláírói, akik szerint érthetetlen, miért akarja az elnök megfosztani a hatóságokat egy olyan eszköztől, amely nagy segítségükre lehetne a járvány elleni küzdelemben.

Az ellenzéki Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) politikusai hangsúlyozták, az államfőnek nem szabad engednie a parlament épülete előtt a napokban tüntetőknek. „Ön Románia biztonságpolitikájának a vezetője, rendkívül súlyos lenne, ha ilyen könnyen engedne a nyomásnak. Meg kell találnia az erőt, hogy helyesen cselekedjen, azt az erőt, amelyről oly sok európai vezető tanúbizonyságot tett már” – írták. Mihăilă és Voiculescu szerint az államfő számos rossz, politikai indíttatású döntést hozott a járványkezelést illetően, most pedig meg akarja gátolni egy olyan intézkedés bevezetését, amely döntő jelentőségű lehet Románia számára a járvány legyőzésében.

A két volt miniszter levelében rámutatott, támogatják a Covid-igazolvány bevezetéséről szóló törvény Alexandru Rafila által szorgalmazott változatát, és arra biztatják az egészségügyi minisztert, hogy ne engedjen az államfő nyomásgyakorlásának. „Ne ismételje meg a világjárvány harmadik és negyedik hullámának hibáit, amikor ön és Florin Cîţu volt miniszterelnök megtagadtak minden életmentő intézkedést. A hibáikért drágán megfizettek a románok. (...) Ne szövetkezzen az ország szélsőségeseivel. A halottak elnökeként fog bevonulni a történelembe, európai viszonylatban lakosságarányosan a legtöbb halálesetért felelős elnökként, olyan felelőtlen elnökként, aki megtagadta a románoktól a lehetőséget, hogy hamarabb megszabaduljanak ettől a járványtól” – zárta az államfőhöz intézett nyílt levelét Ioana Mihăilă és Vlad Voiculescu.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?