Évente közel hatezer romániai gyermek tűnik el otthonról

A családügyi miniszter az eltűnt gyermekek napja alkalmából írt Facebook-bejegyzésében tudatta, évente közel hatezer romániai gyermek tűnik el otthonról, többségük kamasz. Emellett a hivatalos adatok azt mutatják, hogy több mint 12 ezer olyan gyermek él az országban, akinek mindkét szülője külföldön él.

„Május 25-e az eltűnt gyermekek napja. Évente közel hatezer romániai gyermek tűnik el, többségük tizenéves. Sokak számára nehéz megérteni, hogy mi készteti ezeket a gyermekeket arra, hogy elhagyják az otthonukat. A hivatalos adatok szerint az elhanyagolás és a felnőtt felügyelet hiánya, a családi konfliktusok, a fizikai vagy érzelmi bántalmazás, a boldogtalan környezet, a drog- vagy alkoholfogyasztás is az okok között szerepel. Sajnos sok olyan eset van, amikor a rokonok gondjaira bízott gyerekek tűnnek el, miután a szülők külföldre utaznak dolgozni. Ezek a helyzetek súlyosak, és a jelenség megállítása érdekében mindent meg kell tennünk” – írja bejegyzésében Gabriela Firea.

Hozzáteszi, hivatalosan több mint 12 ezer olyan gyermek él az országban, akinek mindkét szülője külföldön él, de valójában ez a szám sokkal nagyobb lehet.

„Romániában először hoztunk létre egy igazgatóságot a családügyi, ifjúsági és esélyegyenlőségi minisztériumban, hogy támogassuk ezeket a gyermekeket. A gyermekek a nélkülözés miatt is elhagyják otthonukat. Sajnos minden harmadik romániai gyermek, azaz 1,3 millió kiskorú szegénységben él. Konkrét intézkedésekkel arra törekszünk, hogy a gyermekek társadalmi kirekesztettségét megelőzzük. Biztosítjuk, hogy ezek a gyerekek hozzáférjenek az oktatáshoz, az egészségügyhöz, a lakhatáshoz, az élelemhez” – áll a miniszter bejegyzésében.

(Nyitókép forrása: Adobe Stock)

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?