Erdőtűz pusztított a Görgényi-havasokban (VIDEÓ)

Tűz ütött ki, majd az erős szél miatt nagyon gyorsan szétterjedtek a lángok hétfőn Laposnya fölött, a Görgényi-havasokban. Egy hozzávetőleg negyven hektáros erdőrész érintett. Kedd reggelre már a védelmi minisztériumtól kértek segítséget, onnan egy erdőtüzek oltására alkalmas repülőgépet várnak.

Elsőkként a szászrégeni katonai tűzoltók, a libánfalvi önkéntes tűzoltók, az erdészet munkatársai, valamint a Maros Megyei Barlangi- és Hegyimentő Szolgálat mentőegysége szálltak ki a helyszínre és próbálták megfékezni a lángok terjedését. Később a Maros és Hargita megyei tűzoltók is kiszálltak. Kedd reggelre már a védelmi minisztériumtól kértek segítséget, onnan egy erdőtüzek oltására alkalmas repülőgépet várnak. 

Fotók: katasztrófavédelem

A tüzet sikerült ugyan eloltani, de továbbra is füstölög az avar és a szél miatt félő, hogy valahol egy parázs miatt újraéled.   

Kovács Zoltán Róbert, a Maros Megyei Barlangi- és Hegyimentő Szolgálat vezetője a Maszolnak elmondta, mivel hegyerincen alakult ki a tűz, autóval nem, vagy nehezen lehet megközelíteni, így sávokat vágtak, hogy megfékezzék a lángok terjedését. 

Közölte, már szombaton jelezte egy helyi lakos, hogy füstöt lát a környéken. A hegyimentők már akkor a helyszínre mentek és eloltották a tüzet. Hétfőn az óránként 60-70 kilométeres sebességű széllökések miatt ismét felcsaptak a lángok és rövid idő alatt elterjedtek. 

Kovács Zoltán Róbert elmondta, az aggasztja őket, hogy a tűz átterjedhet a hegygerinc másik oldalára, a Hargita megyei részre, ott ugyanis még nagyobb károkat tud okozni. Azon a részen sok az erdősített terület. 

A Maros Megyei Barlangi- és Hegyimentő Szolgálat munkatársai kedden drónokkal pásztázzák a térséget. Azt remélik, hogy így észrevehetik, ha valahol még vannak lángok vagy fojtott tűz. 

Az oltási munkálatok folyamatban vannak. Egyelőre nem tudni, mi okozta a tüzet.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?