Erdély kiárusítása: elutasították Iohannis fellebbezését, marad a kiszabott pénzbírság

A bukaresti ítélőtábla elutasította Klaus Iohannis óvását, és fenntartotta az Országos Diszkriminációellenes Tanács (CNCD) által az államfőre – a székelyföldi autónómiával kapcsolatban tett kijelentései miatt – kiszabott ötezer lejes bírságot. Az ítélet nem jogerős.

Az államfőt a Székelyföld autonómiájával kapcsolatos törvénytervezet hallgatólagos képviselőházi elfogadásával összefüggésben tett kijelentése miatt marasztalta el a CNCD.

Tavaly április 29-én Klaus Iohannis gúnyos magyarsággal kezdte televíziós beszédét: „Jó napot kívánok, PSD!” – majd románul folytatta: „Hihetetlen, kedves románok, hogy mi zajlik Románia parlamentjében. A PSD segített az RMDSZ-nek, hogy átmenjen a képviselőházon egy olyan törvény, amely széles körű autonómiát biztosít Székelyföldnek. Hihetetlen, hova jutottunk ezzel a PSD-vel. Hihetetlen, milyen egyezségekre kerül sor a parlamentben. Miközben jómagam, a kormány és a többi hatóság az emberek életéért küzdünk, azért harcolunk, hogy szabaduljunk meg ettől a járványtól, a nagy PSD azért harcol a parlamenti titkos irodákban, hogy adja Erdélyt a magyaroknak” – állította.

Az államfő azzal kapcsolatban mondott televíziós beszédet, hogy a parlament alsóháza hallgatólagosan elfogadta Székelyföld területi autonómiájának a törvénytervezetét, amelyet a Székely Nemzeti Tanács (SZNT) dolgozott ki, és a parlament két magyar képviselője, Kulcsár-Terza József és Biró Zsolt nyújtott be. A hallgatólagos elfogadás azért történt meg, mert a kétkamarás parlament alsóháza kifutott a tervezet megvitatásának a határidejéből. A parlament felsőháza már aznap soron kívüli ülést tartott, és elutasította a törvénytervezetet. (MTI)

Klaus Iohannis tavaly április 29-i beszéde közben | Fotó: presidency.ro

Majd ismét magyarul folytatta: „Jó napot, Ciolacu!” – s románra váltva: „Vajon mit ígért nektek Orbán Viktor Budapestről e megállapodásért cserében. Talán ezek után világosabbá vált, hogy miért akartam én előre hozott választásokat tartani. Nem szeretném, hogy a PSD döntsön a nemzet fontos ügyeiről. (...) Ez megengedhetetlen, és amíg én vagyok Románia elnöke, egy ilyen törvény nem fog létezni".

Az Országos Diszkriminációellenes Tanács vezetősége május 20-án ötezer lejre bírságolta Klaus Iohannis államfőt hátrányos megkülönböztetés és a méltósághoz való jog etnikai/nemzetiségi alapon való megsértése miatt. Az elnök kijelentése ksiebb diplomáciai vihart is kavart, a román pártok és közvéleményformálók többsége is elutasította, azt mondták, mintha a Nagy-Románia Párt néhai elnökének, Corneliu Vadim Tudornak a szavai köszöntek volna vissza.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?