Embercsempészeket fogott el a határrendőrség az ukrán határ közelében

Embercsempészet gyanújával kezdeményezett büntető eljárást a határrendőrség három román állampolgár ellen, akiket az ukrán határ közelében fogtak el – közölte szerdán a határrendészet.

Hétfő éjfél körül a határrendőrség és a csendőrség közös járőrszolgálata próbált megállítani egy, az országhatár felől közeledő gyanús autót a Suceava megyei Rădăuți közelében, a gépkocsivezető azonban nem állt meg, ezért a hatóságok üldözőbe vették. A sofőr a város bejáratánál elhagyta a járművet és elmenekült. A gépkocsiban hat ukrán állampolgárságú férfit találtak, akiről a hatóságok megállapították, hogy törvénytelenül lépte át az ukrán–román határt.

Mivel mindegyikük menedékjogot kért Romániában, őket a bevándorlási hivatal rădăuți-i elhelyezési központjába vitték, ahol szállást és ellátást biztosítanak számukra menedékkérelmük elbírálásáig. Az őket szállító gépkocsivezetőt is elfogták, a vizsgálat során pedig kiderült, hogy a határsértőket két másik román állampolgár is segítette. Ellenük a Suceava megyei törvényszék ügyészsége embercsempészet gyanújával indított eljárást.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Az esetről szintén beszámoló Digi24 hírtelevízió úgy tudja: a román hatóságok eddig 450 olyan ukrán férfit vettek menedékkérőként nyilvántartásba, aki az ukrajnai hadkötelezettség elől a zöldhatáron keresztül szökött át Romániába.

Szerda hajnalig 441 ezer ukrán állampolgár lépte át törvényesen az ukrán–román határt a háború kezdete óta, közülük mintegy 365 ezren már elhagyták Romániát, többségük Magyarország felé. A belügyminisztérium szombaton közölt adatai szerint addig 3753 ukrán állampolgár nyújtott be menedékkérelmet Romániában.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?