Volt nagylaki határrendészt vettek őrizetbe embercsempészek támogatása gyanújával

Egy, a Nagylak–Csanádpalota autópálya-határátkelőhelyen korábban szolgálatot teljesítő román határrendészt is őrizetbe vettek az embercsempészek támogatása gyanújával – számolt be kedden honlapján a szervezett bűnözés és terrorizmus elleni ügyészség (DIICOT).

A migránsokat kamionokban csempészték át | Illusztráció: politiadefrontiera.roAz ügyészség 2017 március-áprilisi ügyeket elevenített fel, melyek során két kamionos fuvarban összesen 141 iraki, szíriai, afgán és pakisztáni, valamint más állampolgárságú személy Magyarországra juttatását szervezte meg egy embercsempész csoport. Az ügy 14 vádlottját már korábban jogerősen elítélték. Most öt olyan személyt vettek őrizetbe, akik biztosították az embercsempészek munkáját.

Amint az ügyészség közölte: a volt határrendésznek az volt a feladata, hogy figyelmeztesse a bűnözői csoportot, ha a hatóságokhoz jelzés érkezett egy-egy tiltott szállítmányról. A határrendészeti ügyeletekről is tájékoztatta az embercsempészeket, és kijelölte számukra azokat az idősávokat, amikor a migránsokat szállító kamionok szigorú ellenőrzés nélkül juthattak át a határon. Az embercsempészek tízezer eurós díjat ígértek a határrendésznek minden szerencsésen átjuttatott csoport után.

Amint a DIICOT közölte: a most őrizetbe vett öt személy közül egyet előzetes letartóztatásba, hármat házi őrizetbe, egyet pedig hatósági felügyelet alá helyezett a bíróság.

Kapcsolódók

Kimaradt?