Elutasították az AUR beadványát, amellyel a képviselőházi elnök megválasztását kifogásolták

Elutasította csütörtökön az alkotmánybíróság a Románok Egyesítéséért Szövetség (AUR) beadványát a képviselőházi elnök megválasztásáról szóló parlamenti határozattal kapcsolatban.

Az alkotmánybíróság tájékoztatása szerint a taláros testület többségi szavazattal befogadhatatlannak minősítette és elutasította az AUR beadványát; a döntés végleges és kötelező érvényű.

Az AUR elnöke, George Simion december 22-én jelentette be, hogy alakulata az alkotmánybírósághoz fordul a képviselőház vezetőségének megválasztási módja miatt. Simion akkor hangsúlyozta, a parlament szóban forgó ülését az AUR-t képviselő korelnök berekesztette, ám mások, „hivatalos tisztségek elbitorolásával" folytatták azt, és anélkül, hogy meghívták volna az AUR képviselőit is, éjfél után két órakor megválasztották a házelnököt.Ludovic Orban volt kormányfő lett a képviselőház elnöke

A Nemzeti Liberális Párt (PNL) frakcióvezetője, Gabriel Andronache kérte, hogy a plenáris ülést hosszabbítsák meg az eskütételt követően, és válasszák meg a házelnököt és helyetteseit. Az AUR nem értett egyet ezzel, a pártot képviselő korelnök berekesztette az ülést és távozott, majd valamennyi AUR-képviselő elhagyta a termet.

Később az alsóházi ülést folytatták, a jelenlévő törvényhozók a kisebbségeket képviselő Iusein Ibramot bízták meg annak vezetésével, és megválasztották a házelnököt – Ludovic Orban személyében –, valamint a házbizottság tagjait.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

banner_33n1iUxf_maltai-970x250.gif
banner_jpL2NADm_maltai-300x250.gif

Kimaradt?