Első fokon az időközi helyhatósági választások megszervezésére kötelezte a kormányt a bíróság

A kormány köteles időközi helyhatósági választásokat kiírni azokon a településeken, ahol megüresedett a polgármesteri szék vagy feloszlatták a helyi tanácsot, miután Ludovic Orban megnyerte a kormány ellen ez ügyben indított pert – jelentette be pénteken a Jobboldal Ereje párt.

Több mint félszáz önkormányzat élére kellene új vezetőséget választani | Illusztráció/Fotó: Pataky Lehel ZsoltKözleményében a Nemzeti Liberális Pártból (PNL) korábban kivált politikusokból alakult párt üdvözölte, hogy a bukaresti ítélőtábla csütörtökön a párt elnökének, Ludovic Orbannak kedvező alapfokú ítéletet hozott abban a perben, amelyet az ex-miniszterelnök az időközi helyhatósági választások megszervezésének elmulasztása miatt indított a kormány ellen.

A közlemény szerint a bukaresti ítélőtábla kötelezi az alperest, az a kormányt az időközi polgármester-választások, illetve helyhatósági választások kiírására azokon a településeken, ahol a polgármesteri szék megüresedett vagy feloszlott a helyi tanács. Az Állandó Választási Hatóság 2022. októberi adatai szerint 51 településen kellene időközi választásokat szervezni.

A Jobboldal Ereje emlékeztetett, hogy a törvény értelmében a polgármesteri szék megüresedésétől, illetve a helyi tanács feloszlásától számított 90 napon belül meg kell szervezni az időközi választásokat. A párt szerint a Ciucă-kormány semmibe veszi az érintett közösségeket azzal, hogy nem tett eleget ennek a kötelességének.

Kapcsolódók

Kimaradt?