Elemzés: a képességfelmérők eredménye a romániai szegénység tükre

Románia legszegényebb régióinak diákjai között a legalacsonyabb az 5-ös feletti átlagok aránya az országos képességfelmérő vizsgaeredményeit tekintve. A diákok eredményei az országos képességfelmérőn a romániai társadalmi-gazdasági különbségeket és egyenlőtlenségeket tükrözik – hívta fel a figyelmet az Mentsétek meg a Gyermekeket Románia.

A szervezet hétfőn közölte, arra szólítja a hatóságokat: tegyenek valódi lépéseket annak érdekében, hogy a szegénység miatt kiszolgáltatottá vált gyermekek is hozzáférjenek a minőségi oktatáshoz.

Szegény vidék, rossz eredmények

Mint közleményükben fogalmaztak az észak-keleti és dél-munténiai régiók az Európai Unió szinte valamennyi összehasonlító elemzésében Európa legszegényebb területeiként szerepelnek. A nyolcadikosok képességfelmérőin is ezeken a részeken volt a legtöbb 5-ös átlag alatti teljesítmény, 27,8 százalék illetve 29,5 százalékos. Hasonlóképpen, a szegénység által ugyanúgy sújtott Délnyugat-Olténiai fejlesztési régió (44,7%) szerény arányban rendelkezik 5 feletti átlagokkal.

Illusztráció: Pexels

A legkevesebb 5-ös alatti eredményt Bukarestben és Ilfovban érték el, ahol a súlyos szegénység is kétszer annyira alacsony, mint más régiókban. 5-ös alatti eredmény mindössze 17,5 és 22,8 százalékuknak jött ki a két említett régióban. Ezekben az országrészekben a gyermekek magasabb jövedelemmel rendelkező családokban élnek, és emellett megfelelő iskolai infrastruktúrában és jobban strukturált oktatási programokban részesülnek, ami hozzájárulhat a jobb tanulmányi teljesítményhez – hangsúlyozta a gyermekeket védő szervezet.

Gyakorlatba ültetni a „gyermekgaranciát”

Azonnali intézkedéseket sürgetnek gazdasági-társalami, valamint oktatási beruházások terén. „A gyermekgaranciát, az Európai Bizottsággal közösen elfogadott eszközt azonnal a gyakorlatba kell ültetni, hogy csökkentsük a kiszolgáltatott gyermekek társadalmi és oktatási kirekesztésének kockázatát. Ebben Románia továbbra is az EU negatív listájának élén áll. (…) Felszólítjuk a román kormányt, hogy sürgősen különítsen el forrásokat, és hajtsa végre a gyermekszegénység csökkentésére irányuló tervet” – idézi a közlemény Gabriela Alexandrescut, a Mentsétek meg a gyermekeket Románia ügyvezető elnökét.

A Mentsétek meg a gyermekeket olyan konkrét intézkedéseket kér, mint például az iskolai infrastruktúra korszerűsítése és az iskoláknak nyújtott további források az Iskola utáni iskola és az egészséges étkezés program kiterjesztése érdekében, bölcsődék és óvodák létesítése, a szociális szolgálatok megerősítését a jogszabályban előírt számú hivatásos szociális munkással, valamint tanácsadási programok létrehozását a tanulók számára és mentorálást a tanárok számára.

A világjárvány tovább súlyosbította a szakadékot

Európában a romániai gyermekeket érinti leginkább a szegénység, a társadalmi kirekesztés és a súlyos anyagi nélkülözés kockázata – emelték ki. A szervezet szerint mivel a világjárvány miatti online „áloktatás” után a pótló oktatáshoz kevésbé fértek hozzá ott, ahol szűkösek voltak vagy rosszul kezelték az erőforrásokat, ez tovább súlyosbította a tudásbeli és készségbeli lemaradást a nagyvárosokban vagy fejlett közösségekben élő többi gyermekhez viszonyítva. Ez elkerülhetetlenül a gyermekek és családjaik hosszú távú társadalmi elszigetelődéséhez vezetett, teszik hozzá. Kiemelik, a szegénység és a társadalmi elszigeteltség generációk közötti átörökítésének magas ára van, amelyet a román társadalom nem engedhet meg magának.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?