Egyre több rászoruló igényli a Solidaris Egyesület segítségét

A betegeknek, illetve hozzátartozóiknak ingyenesen és ideiglenesen lakhatást biztosító projekt népszerűnek bizonyult az utóbbi években, szállóvendégeket már nem csak Székelyföldről vagy a Partiumból fogadnak, a program egyre inkább ismertté válik a románok körében is. A sikerekről és kudarcokról Sajó Norbert, a Solidaris Egyesület elnöke beszélt a pénteken megtartott sajtótájékoztató keretében, amelyen Oláh Emese, Kolozsvár alpolgármestere is részt vett.

Az egyesület elnöke elmondta, hogy a kolozsvári menedékszoba körülbelül 20–30 méterre van a kórháztól, ami nagy segítség lehet egy betegnek vagy hozzátartozónak, mivel nem kell utaznia, hogy eljusson a kórházig.

Sajó Norbert és Oláh Emese | A szerző felvételei

Egy átlag nyugdíjasnak vagy hozzátartozónak nem biztos, hogy van elég pénze arra, hogy fizetni tudja a városban való tartózkodását, főleg ha egy panzióban vagy hotelben szeretne megszállni. „Az a meglátásunk, hogy társadalmunk nem tesz különbséget a kirándulóként áthaladók és az itt beteg vagy kezelésen levő emberek között” – mondta Sajó Norbert. Elmondása szerint nagyon sokat tud spórolni az, aki a menedékszoba-programban részt vesz, ugyanis amellett, hogy nem kell a szállását fizetnie, ha húsznál több napot kell maradnia, ingyen ebédet is szolgáltat neki az egyesülettel együttműködő étterem, valamint egyes busztársaságok is ingyen utat biztosítanak a Székelyföldről érkező betegek számára.

A Solidaris Egyesület elnöke megemlítette, hogy voltak sikertelen próbálkozások is, mint például az ingyenes parkolási lehetőség a korházak közelében, amit leginkább a más megyéből érkezők számára biztosítottak volna, ezt kérvényezték is a polgármesteri hivatalnál, de nem került jóváhagyásra.

A program népszerűségének köszönhetően az utóbbi három hónap eredményei alapján 84 százalékban mindig foglalt volt a szoba. Ugyanakkor azoknak sem engedik el a kezüket, akik jelentkeznek, de nincs hely számukra „még két-három olyan szervezettel sikerült összefognunk, akik megpróbálnak szállást biztosítani, amennyiben nálunk nincs hely” – mondta el az egyesület elnöke.

Szó esett a Ne éhezzen senki! kampányról is, melynek keretében tartós élelmiszereket gyűjtenek a rászorulók számára. Ebben a támogatásban azok részesülhetnek, akik lakhellyel rendelkeznek, kisnyugdíjasok vagy nagycsaládosok. Az egyesületnek ugyanakkor saját nyilvántartása van, ahol számontartják azokat, akik szintén rászorulnak az adományokra. „A kampány keretében valamelyest próbálunk gondot viselni a kolozsvári hajléktalan testvéreinkről. A Fagypont (Sub zero) az egyik legélőbb programunk, körülbelül heti hetven hajléktalant látunk el” – állapította meg Sajó Norbert, ugyanakkor felhívta a figyelmet arra, hogy ez a szám egyre nő, decemberben több mint száz részvevője is lehet ennek a projektnek. Ugyanakkor nem csak ez okoz fejtörést az egyesület számára, hanem azok is, akik beállnak a sorba ételosztásnál és nagy valószínűséggel nem hajléktalanok.

„Jelenleg szendvicseket készítünk és teát vagy limonádét viszünk ki, de nagyon szeretnénk, hogy növember elsejétől itt Kolozsváron is meleg ételt tudjunk kivinni” – mondta Sajó Norbert. Ebben kérte az önkormányzat segítségét, hogy támogathassák a rászorulókat.

A Solidaris Egyesület 2009. május 29-e óta önkéntesek segítségével és helyi üzletemberek támogatásával gondoskodik a rászorulókról.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?