Egyre több a felső légúti megbetegedés Kovászna megyében

Háromszéken egy hét alatt közel 1700 felső légúti megbetegedést diagnosztizáltak, amelyek többsége enyhe, kórházi kezelést nem igénylő megfázás volt.

A Kovászna Megyei Közegészségügyi Igazgatóság összesítése szerint az elmúlt héten 456 tüdőgyulladásos megbetegedést jegyeztek, de az érintettek kevesebb mint két százaléka igényelt kórházi kezelést. Az elmúlt héten pedig nem regisztráltak egyetlen influenzás esetet sem. Összességében a meghűlések és tüdőgyulladásos megbetegedések a tavalyi év azonos időszakához hasonlóan alakulnak – derül ki a közegészségügyi jelentésből. Ami a Kovászna megyében regisztrált koronavírusos esetek számát illeti, az egészségügyi minisztérium kedden 22 új fertőzöttről számolt be.

Illusztráció: AdobeStock

A megyei közegészségügyi igazgatóság eddig 5500 adag influenza elleni oltóanyagot kapott, amit szétosztott a háromszéki családorvosoknak. A vakcinák közel felét, szám szerint 2100 adagot már sikerült beadniuk a veszélyeztetett pácienseiknek. A 2022–2023-as szezonra a háziorvosok igénylései alapján 6200 adag influenza oltást rendeltek. A korábbi évekhez hasonlóan a védőoltásoknál elsőbbséget élveznek a krónikus betegségben szenvedő betegek, a terhes nők, az intézményi ellátásban részesülők, az egészségügyi rendszerben dolgozók és a 65 év felettiek.

Országos szinten az egészségügyi minisztérium 1,5 millió adag influenza elleni vakcinát vásárolt az idei szezonra, ami két évtized óta az első alkalom, hogy a szérumot már szeptemberben kiosztották, nem pedig december közepén vagy január elején került sor erre.

 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?