Egyelőre nem helyezik hatósági felügyelet alá Elena Udreát

Elutasította a bukaresti ítélőtábla a korrupcióellenes ügyészség (DNA) igénylését Elena Udrea hatósági felügyelet alá helyezésére vonatkozóan, így a volt miniszter elhagyhatja az országot. A döntés nem jogerős, megfellebbezhetik az ügyészek.

A határozatot ugyanaz a Claudia Jderu bírónő hozta meg, aki kedden nyolc év letöltendő börtönbüntetésre ítélte Elena Udreát a Traian Băsescu 2009-es államelnöki kampányának finanszírozásával kapcsolatos ügyben.

Az ítélet kimondása után a DNA kérte, hogy helyezzék hatósági felügyelet alá a volt minisztert, és tiltsák meg számára az ország elhagyását. Az ügyészek Udrea korábbi, az ítéletet és az igazságszolgáltatást bíráló nyilatkozataira hivatkoztak, illetve azzal érveltek, hogy ismét elhagyhatja az országot a jogerős ítélet kimondása előtt, ahogyan az 2018-ban is történt, amikor Costa Ricába szökött.

Elena Udrea ugyanakkor azt mondta, nem áll szándékában megszökni Romániából, mert van egy gyereke, akit itt akar felnevelni, ha pedig jogerősen is elítélik, az országban szeretné letölteni a büntetését. Hozzátette, az utóbbi időben többször járt külföldön, és legtöbb másfél havonta még mennie kell, mivel orvosi kezelés alatt áll, ugyanis szeretne még egy gyereket.

Elena Udreát első fokon nyolc év letöltendő börtönbüntetésre ítélte kedden a bukaresti ítélőtábla csúszópénz elfogadására való felbujtás és pénzmosás miatt. Az ítélet nem jogerős. 

Kapcsolódók

Kimaradt?