Egyelőre biztosan nem térnek át általánosan online oktatásra a Kolozs és Maros megyei tanintézmények

Erdély két nagy egészségügyi központjában, Kolozsváron és Marosvásárhelyen, illetve Kolozs és Maros megyében egyre több koronavírusos beteget kezelnek, a kórházi beutalások száma pedig befolyásolja az oktatást is: ahol a rendelkezésre álló kórházi ágyak 75 százaléka betelik, ott kötelező áttérni az online oktatásra. Bár Sorin Cîmpeanu oktatási miniszter hétfőn bejelentette, hogy erre elsőként Kolozs megyében kerülhet sor, Tasnádi Szilárd prefektus a Maszolnak elmondta: olyan mértékben növelték a koronavírusos betegeknek elkülönített ágyak számát, hogy egyelőre biztosan nem kényszerülnek távoktatásra a Kolozs megyei iskolák. A Maros megyei kórházak telítettsége sem indokolja az áttérést. 

A megyeszékhelyek nagy egészségügyi ellátóintézményei, így a Kolozs, Maros, Temes vagy akár a Bihar megyei kórházak máshonnan is fogadnak koronavírusos betegeket, akiket az egészségügyi intézményekben a koronavírusos betegeknek fenntartott helyek telítettségének megállapítása során értelemszerűen belevesznek a kimutatásokba. Noha jól elkülöníthető a kórházi telítettség a megyei fertőzöttségi mutatóktól, vannak esetek, például az iskolák nyitva tartása, amit a foglalt, illetve szabad kórházi ágyak arányához kötöttek.

Az érvényben lévő szabályozás szerint, amennyiben egy megyében a koronavírusos betegeknek fenntartott kórházi ágyak 75 százaléka betelik, akkor az egész megyében online oktatási formára kell áttérniük az iskoláknak, függetlenül attól, hogy a tanintézetekben milyen mértékű a tanárok oltottsága vagy akár a megbetegedések aránya.

Fotó: Kiss Gábor

Sorin Cîmpeanu oktatási miniszter hétfőn azt mondta, amennyiben nem változik a helyzet, a Kolozs megyei iskoláknak is át kell térniük online oktatásra, ugyanis mind a kórházi helyek száma, mind pedig a megyei fertőzöttségi mutató kedvezőtlenül alakult. Olyannyira, hogy Kolozs megye és Kolozsvár országos szinten is az elsők között van a frissen azonosított koronavírusos megbetegedések számát illetően. Nyomatékosította, Kolozsváron a legmagasabb a kórházi ágyak kihasználtsága is, ezt a csütörtöki adatok alapján döntik el, a legutóbbi felmérés szerint a kórházi ágyak 67,5 százaléka foglalt.

Nem zárják be a Kolozs megyei iskolákat

Tasnádi Szilárd, Kolozs megye prefektusa a Maszol megkeresésére a telítettség kiszámolásáról elmondta: a kórházak és a közegészségügyi igazgatóság (DSP) közösen vállalják fel azt, hogy egy esetleges fertőzéshullám során mindegyik részvevő kórház hozzájárul a betegek kezeléséhez, és egy közös megállapodásban rögzítik azt, hogy maximálisan mennyi ágyat tudnak erre a célra elkülöníteni, mind a különböző osztályokon, mind az intenzív terápián.

A prefektus elmondta, ennek a megállapodásnak, illetve az ebbe belefoglalt keretszámoknak a figyelembevételével számolja a ki az egészségügyi minisztérium a foglaltságot. „A tegnapi egyeztetések folyamán a kórházmenedzserek beleegyeztek abba, hogy a jelenleg rendelkezésre álló összesen 650 ágy számát – ebben benne vannak az osztályokon fenntartott és az intenzív terápiás helyek is – lehetne növelni körülbelül 750-ig. Tegnap frissítettük az egész tervet és már egy 1003 ágyas megyéről beszélünk Kolozs megye esetében, ami azt jelenti, hogy a mai nap körülbelül 60 százalékos telítettségen vagyunk” – magyarázta a Maszolnak Tasnádi Szilárd.

Hangsúlyozta, „amennyiben csütörtökön már az új keretszámot veszik figyelembe, akkor Kolozs megye biztosan a 75 százalékos határ alatt lesz, tehát az iskoláknak nem kell áttérniük online oktatásra”.

A prefektus hozzátette, nem is lett volna jogos vagy igazságos, ha a Kolozs megyei iskolákat bezáratják és online oktatásra kényszerítik, mert Temes megye és Bukarest az első két helyet foglalja el Kolozs megye előtt az online oktatásra kényszerülő iskolák számát tekintve. Tasnádi Szilárd szerint szerdáig mindössze három, csütörtöktől pedig összesen tizenhárom iskola kényszerül távoktatásra Kolozs megyében. Ezek olyan intézmények, ahol az osztályközösségeknek a fele, vagy pedig a tanerő egy része megbetegedett, illetve az igazgatótanácsok kérték az online-ra való áttérést.

Maros megyében is foglalt a rendelkezésre álló ágyak fele

Maros megyében szintén egyre több beteget utalnak be a koronavírus okozta betegség középsúlyos vagy válságos formáival. A kórházak terheltségi mutatója azonban egyelőre elfogadható értékeket mutat.

„Jelenleg 30 súlyos állapotban levő Covid-beteget ápolnak intenzív osztályon” – nyilatkozta a Maszolnak dr. Ferencz Lóránd, a Maros Megyei Népegészségügyi Igazgatóság aligazgatója. Az esetek többségét a Maros Megyei Sürgősségi Klinikai Kórházban kezelik.

Fotó: Gábos Albin

Mint mondta, a megye kórházaiba máshonnan átszállított, súlyos állapotban levő Covid-páciensek száma nem jelentős, pár esetről van szó.

A napi fertőzésekkel kapcsolatban dr. Ferencz Lóránd elmondta, a nagy fertőzési arány a súlyos esetek számát is növelni fogja, ami a koronavírusos betegeknek szánt ágyak foglaltságát is növeli. Hangsúlyozta, ennek ellenére egyelőre nincs szó arról, hogy a megye iskolái online oktatási formára térjenek át, hiszen a minisztérium által előírt 75 százalékos telítettségtől még messze vannak a Maros megyei értékek.

A Maros megyei kórházakban jelenleg 430 ágyat tartanak fent Covid-fertőzöttek számára, és fennáll annak a lehetősége, hogy szükség esetén ezt az ágyszámot 700-ra emeljék.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?