Egy olasz szigeten rejtőzködik a nagybányai polgármester? 

Egy Szicíliához közeli szigeten tartózkodhat a jogerős börtönbüntetés elől Romániából elmenekült nagybányai polgármester, Cătălin Cherecheș. A városvezető nevére európai elfogatóparancsot adtak ki.

Olaszországban, a Szicíliától 100 kilométerre délre fekvő Pantelleria szigetén rejtőzködik a korrupció miatt ötéves börtönbüntetésre ítélt Cătălin Cherecheș. Az Adevărul értesülései szerint a Földközi-tenger közepén, Tunézia partjaihoz közel lévő szigeten ingatlant is vásárolna a polgármester. Az országból elmenekült városvezetőnek Olaszországban van már saját ingatlanja, ahogyan Ausztriában is. A portál úgy tudja Milánó környékén közeli rokonai élnek Cherecheșnek.

Pantelleria szigete 100 kilométerre fekszik Szicíliától Fotó: Wikipédia

Olaszország azért kiemelt célpontja az elítélt romániai politikusoknak, üzletembereknek, mivel a helyi bíróságok sokszor elutasítják a kiadatásukat, ha – öt év elteltével – letelepedési engedélyt kapnak, és sikerül neves ügyvédet fogadniuk. Az olaszok általában azzal az indokkal utasítják el az adott esetben évekig is bujkáló elítéltek kiadatását, hogy Romániában nem megfelelők a börtönviszonyok.

Olyan sajtórértesülések is napvilágot láttak, melyek szerint a polgármester Németországban vagy még mindig Magyarországon tartózkodik. 

Vasránap menesztették a határrendészet főfelügyelőjét, Victor Ștefan Ivașcut, miután Cătălin Cherecheș, Nagybánya polgármestere pénteken egy rokona személyi igazolványát használva menekült el az országból a petei határátkelőhelyen. Cătălin Predoiu belügyminiszter elrendelte, hogy a tárca ellenőrző testülete vizsgálatot folytasson a határrendészet máramarosi regionális parancsnokságán és a – magyarországi Csengersimával közúti összeköttetést teremtő – petei határátkelőnél, megállapítandó: milyen mulasztások következtében távozhatott Romániából a hatósági felügyelet alatt álló nagybányai polgármester, „ideiglenesen meghiúsítva büntetőjogi felelősségre vonását”.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?