Egészségügyi miniszter: az eddigi legtöbb tesztet végezték el egy nap alatt

Jövő hét végéig meghaladja a 100 ezret az egy nap alatt elvégzett koronavírustesztek száma – közölte a szerdai kormányülés elején Alexandru Rafila egészségügyi miniszter.

Rafila azt mondta: eddig 2300 háziorvosi rendelő kötött szerződést a megyei egészségbiztosítási pénztárakkal a koronavírust kimutató tesztek elvégzésére. Kedden 90 ezren teszteltek országszerte, a miniszter szerint ez a legnagyobb szám a járvány kezdete óta. Úgy véli, a növekvő tendencia kitart, és jövő hét végére meg fogja haladni a 100 ezret az egy nap alatt elvégzett koronavírustesztek száma. „Ezzel együtt az igazolt megbetegedések száma is nőni fog” – tette hozzá.Rafila (középen) a kormányülésen tájékoztatta a kabinet tagjait | Fotó: gov.ro

A tesztelési kapacitás növekedése mellett az is hozzájárul az esetszám-növekedéshez, hogy az omikron variáns fertőzőképessége sokkal nagyobb az eddigi vírusváltozatokénál – magyarázta a miniszter.

Rafila emlékeztetett, hogy a szaktárca változtatott a járványkezelési stratégián, nem fogják „passzívan” szemlélni, ahogy a nagyszámú beteg miatt túlterhelődnek a kórházak. Egyrészt a háziorvosi rendelők bevonásával hozzáférhetőbbé tették a lakosság számára a tesztelést, másrészt a koronavírus-fertőzöttek állapotát felmérő járóbeteg-központok létrehozásával egyfajta szűrést végeznek, és csak azok a páciensek kerülnek kórházba, akiknek az állapota megköveteli a kórházi ellátást – mondta.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?