Drágult a parkolás Székelyudvarhelyen, de nyáron újabb változtatásokat terveznek

Az eddigi két lejről háromra nőtt az új évben Székelyudvarhelyen a 40 percre érvényes belvárosi parkolójegyek ára. Hétfőtől a parkolói bérletek is drágultak, de ez csak ideiglenes megoldás, várhatóan júniustól teljesen megszűnnek a bérletek.

Csütörtöktől drágult a parkolás Székelyudvarhelyen, miután érvénybe lépett a decemberi tanácsülésen megszavazott áremelés. A parkolóautomatáknál az eddigi 2 lej helyett 3 lejt kell fizetni ugyanarra az időre, vagyis a belvárosi A-övezetben 40 percre, illetve a B-övezetben egy órára. Székelyudvarhelyen legutóbb egy évvel ezelőtt, tavaly januárban drágult a parkolás, akkor megduplázták az árakat, egyről két lejre.

„A parkolóautomaták használatánál továbbra is figyeljünk a kiírásra, ne próbáljunk idő előtt továbblépni, mert összezavarjuk a gépet” – hívta fel a figyelmünket Zörgő Noémi, az udvarhelyi városháza sajtófelelőse.

Elmondta, dolgoznak azon, hogy az automatákat vagy teljesen megszüntessék, vagy lecseréljék olyan strapabíróbb gépekre, amelyek ritkábban hibásodnak meg, viszont ennek nagy a költségvonzata. A jó hír, hogy az sms-es, mobiltelefonos alkalmazáson keresztül váltott parkolójegy ára nem változott, továbbra is 50 eurócent.

Eltörlik a bérleteket

Az új parkolási bérletárak már hétfőtől, január 4-től érvénybe léptek, az udvarhelyi önkormányzat egyhangúlag szavazott az árak megduplázásáról, azzal a nem titkolt céllal, hogy visszaszorítsák a parkolóbérleteket, illetve hosszú távon el is töröljék azokat.

Az elmúlt években ugyanis a városközpontban található 170 parkolóhelyből 100 helyet bérlettel váltottak ki, háttérbe szorítva mindazokat, akik csak rövid időre váltottak volna parkolójegyet.

Félévesnél hosszabb bérlet kiváltásának nincs is sok értelme, a város önkormányzati testülete várhatóan májusban szavazza meg a parkolási szabályzat módosítását, ezt követően eltörlik az összes bérletet.

(Címlapkép: Székelyudvarhelyi Helyi Rendőrség - Facebook)

Kapcsolódók

banner_33n1iUxf_maltai-970x250.gif
banner_jpL2NADm_maltai-300x250.gif

Kimaradt?