banner_MpsidwSE_970x250_Haromszek.jpg
banner_3lV7MYIa_300X250_Haromszek.jpg

Dan Tanasă botránya: titkos ülésen tárgyalják az óvását

Titkos ülésen vitatja meg a képviselőház plénuma a Románok Egyesüléséért Szövetség (AUR) képviselője, Dan Tanasă óvását, amelyet a rá kirótt fegyelmi büntetés ellen nyújtott be.

A házbizottság szerdai döntése értelmében a jövő keddi titkos ülésen csak a képviselők és a főtitkárság személyzete vehet részt, sem a média képviselőit, sem más kívülállókat nem engednek be. Az ülésről videofelvétel készül, ez azonban nem küldhető el más személynek vagy intézménynek. Az óvásról szóló szavazás szintén titkos lesz. Amennyiben a plénum elfogadja az óvást, a képviselőház határozattal hatályon kívül helyezi a fegyelmi büntetést.

Az AUR törvényhozója ellen az USR–PLUS két képviselője, Ionuţ Moşteanu és Silviu Dehelean tett panaszt az alsóház március 24-i ülése után tanúsított „faragatlan magatartása és vulgáris nyelvhasználata" miatt. A panaszt előbb a jogi bizottság vitatta meg, majd a testület jelentése alapján a házbizottság április 7-én jóváhagyta Dan Tanasă írásbeli megrovásban részesítését, amiért „a képviselői tisztség méltóságát és becsületét sértő" szavakat intézett néhány parlamentbeli kollégájához. A házszabály szerint ez a legsúlyosabb büntetés ilyen esetekre.

Dan Tanasă április 26-án megtámadta a házbizottsági döntést, arra hivatkozva, hogy az annak alapjául szolgáló jelentés elfogadásakor több ponton is megszegték a házszabályt, illetve hogy a jelentés „az önkényesség és szubjektivizmus eredménye".

(Nyitóképen: Dan Tanasă | Forrás: AUR Facebook-oldal)

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT
banner_TfWzz7sC_300x250-HU.jpg
banner_Y04tqfmE_970x250_HU.jpg

Kapcsolódók

Kimaradt?