Dámszarvas-rezervátumot hoztak létre Arad megyében – a helyiek nem örülnek

Hétszáz hektáros elkerített és videómegfigyelés alatt álló vadrezervátumot hoztak létre a dámszarvasoknak az Arad megyei Szapáryligethez közeli állami erdőben. A helyiek azonban elégedetlenek, arra panaszkodnak, hogy a kerítés akadályozza a szarvasok vándorlását, így a termésüket pusztítják.

Az aradi erdészeti igazgatóság vezetője, Teodor Țigan szerdán az Agerpres hírügynökségnek elmondta, hogy a Szapáryliget melletti erdőben a dámszarvasok védelmére irányuló projekt zajlik, és több száz hektárt kerítettek el, hogy szigorúan ellenőrizzék a vadászatot.
A projekt célja a szarvasok genotípusának megőrzése, mert a szarvas génállománya ezen a területen nagyon jónak bizonyult.
Összesen 716 hektárnyi területet kerítettek el a 868 hektáros erdőből, ahol gyakorlatilag egy szentélyt alakítottak ki a dámszarvasnak, de más vadon élő állatoknak is, mondta Teodor Țigan.Illusztráció: Romsilva/Facebook
Hozzátette, az erdő
t azért is kerítették be, hogy megakadályozzák a falopást vagy az illegális hulladéklerakást. Bár a helyiek egy részét zavarja a kerítés, ez teljesen törvényesen történt, még vannak bekerített erdők az országban, mondta az erdészeti igazgatóság vezetője.

Ciprian Ban, Szinte község polgármestere, ahova Szapáryliget is tartozik, előnyösnek tartja az erdő bekerítését. Meglátása szerint, éppen ez akadályozza meg a szarvasokat, hogy tönkretegyék a termést, megszűnik a falopás, és szemetet sem lehet lerakni. A polgármester hangsúlyozta, van lehetőség arra, hogy a helybeliek megközelítsék az erdőt, ha sétálni akarnak.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?