banner_sMBIsrBw_GOOGLE_970x250_2.gif
banner_5A50eRU8_GOOGLE_300x250.gif

Csak tömeges oltással győzhetjük le a járványt az államfő szerint, nem diszkriminációval

Romániában a koronavírus elleni oltáskampány felpörgetésének módját keresik a hatóságok: az egészségügyi miniszter különböző jutalmazási módszerek bevezetését javasolta, az államfő pedig továbbra is a meggyőzést szorgalmazta, és elfogadhatatlannak nevezte, hogy diszkriminatív megszorításokkal büntessék a beoltatlanokat.

Ioana Mihăilă egészségügyi miniszter a news.ro hírportál által szerdán közölt interjúban elmondta: ebédjegyekkel és tombolával bátorítanák az oltás felvételét, a szaktárca hamarosan a kormány elé terjeszti egy erről szóló sürgősségi rendelet tervezetét.

A tárcavezető megerősítette: a páciensek veszélyeztetésének elkerülése érdekében rendszeres tesztelésre köteleznék a beoltatlan egészségügyi dolgozókat. Ezt saját költségükön kellene elvégezniük, tekintettel arra, hogy az állam ingyenesen biztosítja a védőoltást, amelynek biztonságos voltáról immár elegendő tudományos adat áll rendelkezésre, érvelt a miniszter.

Klaus Iohannis államfőt szerdán egy Bukarest melletti természetvédelmi területen tett látogatása alkalmával kérdezték az újságírók arról, támogatná-e, hogy megszorításokat vezessenek be a beoltatlanokkal szemben.

„Nem győzhetjük le a világjárványt diszkriminációval. A járványt csak tömeges oltással tudjuk megfékezni” – jelentette ki Iohannis. Rámutatott: nem lehet az embereket olyasmire kényszeríteni, amit azért nem akarnak megtenni, mert nem értik. Az elnök ezért a tudatosítás fontosságát hangsúlyozta, és az oltási kampány erősítését szorgalmazta.

Iohannis elismerte: elképzelhető, hogy Romániában is kitiltják a beoltatlanokat olyan „nem létfontosságú” helyekről, mint a mozik és vendéglők, de szerinte ez önmagában nem jelent megoldást a járványra, a „magyarázat nélküli” tiltások pedig nem vezetnek sehova.

Iohannis is „elfogadhatatlannak” nevezte, hogy az egészségügyi dolgozók ne legyenek beoltva, és támogatásáról biztosította a kormányt, ha jutalmazási módszerekkel akarja növelni az oltási hajlandóságot.

Ez idáig 5 millió 25 ezer ember, a beoltható – 12 év feletti – lakosság kevesebb mint 30 százaléka kapta meg a koronavírus elleni védőoltást. Az oltási hajlandóság júniusban esett vissza: azóta átlagosan naponta 9-10 ezerrel emelkedik az immunizáltak száma, és két hónap alatt alig több mint két százalékkal (29,6 százalékra) emelkedett az átoltottsági arány.

(Címlapi illusztráció forrása: Agerpres/EPA)

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?