Ciucă: harcolnunk kell a szélsőségesen nacionalista politika bármilyen formája ellen

A társadalmat mérgező szélsőséges, revizionista és idegengyűlölő nézetek elleni elkötelezettségét hangoztatta Nicolae Ciucă miniszterelnök csütörtökön Bukarestben, a kommunizmus időszakát felidéző konferencia nyitóbeszédében.

A miniszterelnök hangsúlyozta: a kommunizmust a szovjet megszállás idejében kényszerítették rá a romániai társadalomra. Az egy gyilkos rendszer volt, amely elit és értelmiség nélkül hagyta a romániai közösségeket, és megpróbálta feloldani, középszerűvé alacsonyítani ezeket – emelte ki.

„Határozottan és meggyőződéssel kell elismételnünk, hogy hallja, és megértse az egész társadalom: a romániai kommunista rendszer gyilkos rezsim volt, mert a nemzet szabadságát és méltóságát próbálta letörni elnyomással, gyanakvás szításával és erőszakkal. A kommunista rezsim hóhér volt Romániában, az áldozat pedig a romániai nép” – jelentette ki a miniszterelnök, aki megjegyezte, nemcsak miniszterelnökként, hanem a román parlament egyetlen történelmi hátterű pártjának, a Nemzeti Liberális Pártnak (PNL) az elnökeként is szól ezen a rendezvényen.

Véleménye szerint fennáll annak veszélye, hogy elhalványuljon a kommunizmus emléke. „A rossz feledése a rossz újbóli diadalmaskodásához vezet” – jelentette ki a kormányfő.

„Meg kell mutatnunk, honnan jön a veszély a társadalomban, és minden erőnkkel harcolnunk kell az illiberális, populista, revizionista vagy szélsőségesen nacionalista politika bármilyen formája ellen” – jelentette ki Nicolae Ciuca. Hozzátette: a kommunizmus borzalmainak emlékét azoknak is át kell adni, akik már e rendszer bukása után, szabad világban születtek.

A kormányfő több olyan országos projektet is felsorolt, amelyek a kommunizmust kívánják bemutatni, és azt is megemlítette, hogy Románia hozzájárulásával épül meg a kommunizmus áldozatainak washingtoni múzeuma.

Kijelentette: a mai generáció a demokrácia megerősítésével tartozik azoknak, akik egykor fellázadtak a totalitárius hatalom ellen. Hozzátette: miniszterelnökként elkötelezte magát a demokrácia, az alapvető jogok és szabadságjogok, valamint a jogállamiság megvédése mellett, s amellett is, hogy fellép a társadalmat mérgező áramlatok ellen.

(Nyitókép: a miniszterelnök Facebook-oldala)

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?