Ciolacut Rómában is a választások összevonásáról kérdezték – „nem fogom megváltoztatni az ütemtervet, csak az egész évre”

A választások összevonása csak akkor lehetséges, ha a koalícióban az idei összes választás menetrendjéről megállapodás születik – nyilatkozta Marcel Ciolacu kormányfő, a Szociáldemokrata Párt (PSD) elnöke szerda este Rómában az Agerpres tudósítójának. A miniszterelnök a római városházán találkozott az Olaszországban élő román közösség képviselőivel.

Római látogatásán az Olaszországban élő román közösség képviselőivel találkozott szerda este Marcel Ciolacu miniszterelnök. A találkozó végén azt kérdezték tőle, továbbra is lehetségesnek látja-e a választások összevonását, lévén, hogy a koalíció nem jutott konszenzusra ebben a kérdésben. „Jelenleg van egy ütemterv. Én nem fogom megváltoztatni a választási ütemtervet, csak az egész évre” – fogalmazott Ciolacu. Arra a kérdésre, hogy ezt a Nemzeti Liberális Párt (PNL) vagy a szociáldemokraták javaslatára állították-e össze, Ciolacu kijelentette, hogy „a romániaiaknak, Románia Kormányának és az Állandó Választási Hatóságnak van egy választási ütemterve”.

Ciolacu Rómában az Olaszországban élő román közösség képviselőivel találkozott | Fotó forrása: Marcel Ciolacu Facebook-oldala
E szerint június 9-én lesznek az európai parlamenti választások, szeptember 29-én a helyhatósági választások, november utolsó vasárnapján az elnökválasztás első fordulója, november utolsó szombatján, 30-án a parlamenti választások, december 8-án pedig az elnökválasztás második fordulója. „Jelenleg ez a törvény, és ez a törvény szerinti ütemterv” – szögezte le Ciolacu.


A PNL elnöke, Nicolae Ciucă egy szerdai bukaresti sajtóeseményen kijelentette, hogy számít a koalíciós partner Szociáldemokrata Párt (PSD) rációjára az európai parlamenti és a helyhatósági választások összevonásáról szóló pénteki tárgyalásokon. A politikus reményét fejezte ki, hogy megoldást találnak erre a kérdésre, és a továbbiakban a koalíció a kormányzásra és a választások előkészítésére tud összpontosítani.

Kérdésre válaszolva Nicolae Ciucă elmondta, a PNL már tavaly novemberben eldöntötte, hogy önállóan indul az idei választásokon. Szerinte a választások összevonása nem a liberálisok érdekeit szolgálja, az intézkedés célja a szavazási kedv növelése.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT
banner_fX8C1fFi_KUK_Webbanner_300x250_ANIM_UJ.gif
banner_yJD1hpjB_KUK_Webbanner_970x250_ANIM_UJ.gif
banner_fZuguXC4_KUK_Webbanner_728x90_ANIM_UJ.gif

Kapcsolódók

Kimaradt?