Ciolacu: a villamosenergia és a földgáz áfájának csökkentése is szóba jöhet

Marcel Ciolacu PSD-elnök kedden bejelentette, hogy a kormánykoalíció vezetőinek következő találkozóján javasolni fogja, hogy ne csak a villamosenergia, hanem a földgáz áfáját is csökkentsék.

„Örülök, hogy Ciucă miniszterelnök úr egyetértett a PSD javaslatával, és megértette, hogy további intézkedéseket kell elfogadni az energiaválság hatásaival szembesülő románok védelmében. A ma (kedd - szerk. megj.) bejelentett intézkedések helyesek, de ennél többre van szükség” – írta a Szociáldemokrata Párt (PSD) elnöke Facebook-bejegyzésében. Leszögezte, a kedden meghozott döntés mintájára a földgáz áfáját is le lehet csökkenteni, és nem április elsejétől, hanem már február elsejétől, mert a „lakosság zsebe nem áprilisban érzi meg leginkább az energiaszámlákat”.

Ciolacu Lengyelország példáját hozta fel, amely február elsejétől nullára csökkenti a földgáz, a műtrágya és az élelmiszerek áfáját, és jelentősen csökkenti az üzemanyagokra kivetett áfát is. „Ez a helyes reakció az állam részéről, amelyet követendő modellként fogok javasolni a koalíciós vezetők soron következő találkozóján” – írta a PSD-elnök. Hozzátette, rendkívüli helyzetekben egy kormány "kivételes intézkedésekkel" bizonyíthatja, hogy valóban törődik polgáraival. „A válságot nem úgy oldjuk meg, hogy miniszterek panaszkodnak a televízióban, hogy egy állami tulajdonú energiaipari vállalat meglopja a románokat, de még csak nem is váltják le a vállalat vezetését, ahol a minisztérium részvényes. A válságot nem papírra vetett energiastratégiákkal vagy a klímaváltozással kapcsolatos nagyszabású tervekkel oldjuk meg. Hanem bátor, egyszerű és gyors döntésekkel, amelyek valóban meggátolják a románok életszínvonalának csökkenését” – szögezte le Ciolacu.

Kapcsolódók

Kimaradt?