FRISSÍTVE – Bukarestben tárgyalt Zelenszkij: Románia „a győzelemig" támogatja Ukrajnát

Bukarestben tárgyalt kedden Volodimir Zelenszkij. FRISSÍTÉS: Az ukrán elnök és Klaus Iohannis államfő megbeszélésén a kisebbségek jogairól is szó volt, de részleteket nem árultak el a tárgyaló felek. FRISSÍTÉS: Lefújták Zelenszkij parlamenti beszédét.

Az ukrajnai háború kitörése óta a mostani volt Volodimir Zelenszkij első romániai látogatása. 

Az elnöki találkozót követő sajtótájékoztatón Klaus Iohannis egyebek mellett elmondta: a stratégiai partnerség szintjére emelték a két ország kapcsolatát. A román államfő további támogatásáról biztosította Ukajnát, beleértve a katonai jellegű támogatást „Ukrajna végső győelméig". Iohannis kijelentette: tárgyaltak a dróntámadásokról is. Megerősítette, hogy Románia megemelt kapacitással biztosítja az ukrán gabonatranzitot. Hozzátette: a román gzadák érdekeit is figyelembe veszik. Iohannis nyomatékosította: az év végéig döntést szorgalmaz Ukrajna és a Moldovai Köztársaság európai uniós csatlakozási tárgyalásainak megkezdéséről. Az elnök elmondta, az ukrajnai románok és a romániai ukránok jogairól is tárgyaltak. „Azonos jogokat szeretnénk a nyelvhasználat és az oktatás terén" - hangsúlyozta Iohannis.

Zelenszkij megköszönte Románia támogatását. Megerősítette, hog tárgyaltak a kisebbségi jogokról is, de részleteket nem árult el. Kiemelte az oroszok által támdott ukrajnai kikötők védelmének fontosságát. Újságírói kérdésre válaszolva az ukrán elnök nem árulta el, milyen katonai támogatást kért Romániától, de megemlítette: a román légvédelmi rendszerek erősítése fontos kérdés.      Zelenszkij és Iohannis kézfogása Bukarestben Fotó: Agerpres Klaus Iohannis arról is beszélt, hogy a decemberi EU-csúcson személyesen fogja szorgalmazni, hogy 2023 végéig megkezdjék az uniós csatlakozási tárgyalásokat Ukrajnával és a Moldovai Köztársasággal. Ezt az államfő a Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel tartott közös sajtótájékoztatóján jelentette be kedden. Iohannis úgy vélekedett, a csatlakozási tárgyalások megkezdése Ukrajna és a Moldovai Köztársaság rendkívül nehéz körülmények dacára megtett előrelépéseinek elismerése lenne. „Az Európai Uniónak ez stratégiai döntés is" - tette hozzá.   

Mégsem tartott beszédet kedden 17 órától a bukaresti parlamentben Volodimir Zelenszkij ukrán elnök – nyilatkozták parlamenti források. Korábban a képviselőház és a szenátus összevont házbizottsága úgy döntött, hogy a keddre tervezett együttes ülést elhalasztja. Sajtóértesülések szerint a szervezők attól tartotttak, hogy a Románok Egyesüléséért Szövetség politikusai, illetve Diana Șoșoacă tiltakozó akciókkal zavarta volna meg a beszédet. Zelenszkij a sajtótájékoztatón azt mondta, nem is készült beszédet tartani. 

Zelenszkij tisztelgése a román zászló előtt Fotó: Agerpres

Az ukrán elnök találkozott a parlament két házának elnökével, Alfred Simonisszal és Nicolae Ciucăval. Ezt követően koszorút helyezett el a bukaresti Károlyi parkban lévő Hősök emlékművénél.  Zelenszkij késő délután a Victoria-palotában találkozott Marcel Ciolacu miniszterelnökkel. 

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

 

Kapcsolódók

Kimaradt?