banner_phBMMWg3_970x250_Mol_HU.jpg
banner_6stHcYKY_300x250_Mol_HU.jpg

Bírságokat szabtak ki Maros megyében környezetszennyezésért

Idén csaknem kétszáz ellenőrzést végeztek a vízügyi szakemberek a Maros szennyezettségi szintjének felmérése érdekében. Az ellenőrzések után kiderült, hogy a megye folyóin és patakjain nincs tartós szennyezés, ugyanakkor a feltárt szabálytalanságokért szankciókat róttak ki.

A kép illusztráció | Fotó: Kis Gábor„Eddig 186 ellenőrzést végeztünk a szűrőállomásokon megyeszerte, három esetben környezetszennyezés történt. Nyolc esetben bírságokat szabtak ki munkatársaink a szabálytalankodóknak. Ami a marosvásárhelyi Poklos-patakot illeti, minden évben próbáljuk kitisztítani, ugyanakkor egy javaslatot is előkészítünk, ami a patak belvárosi részén nyújtana megoldást a szennyezés megelőzésére. A Poklos-patak lefedése azonban egyelőre, a jelenlegi körülmények között nem kivitelezhető” – közölte Ovidiu Ianculescu, a Maros Vízgazdálkodási Hivatal vezetője.

A Maros Megyei Vízgyűjtő Terület Igazgatóság év eleje óta mintegy 600 ezer lejes összértékben szabott ki bírságot szabálysértésekért. „A Maros felső és középső szakaszán a szennyezés nem volt súlyos. Munkatársaink ugyanakkor szankciókat rendeltek el Maros és Hargita megye térségében a kezeletlen víz, a háztartási hulladék vízpartra vagy ballaszttartályok engedély nélküli kibocsátása miatt. Az utóbbi három hónapban szabálysértésekért 14 esetben figyelmeztetést állítottak ki kollégáink, 6 esetben viszont büntetést szabtak ki összesen 331 ezer lej értékben” – tájékoztatott Călin Fokt a Maros megyei vízügyi igazgató.

Hozzátette, a Maros mellett a vízgyűjtő medencéket, valamint a tavakat is ellenőrizték. Mint fogalmazott, az év eleje óta megyeszerte nem történt eddig súlyos környezetszennyezés.

banner_3QCqSgiR_Artboard 2-100.jpg
banner_GPTpbb6w_970x250.jpg

Kapcsolódók

Kimaradt?