banner_ImRoxvBN_webbanner_970x250.gif
banner_Qadt244U_webbanner_728x90.gif
banner_3UKEdCdT_webbanner_300x250.gif

FRISSÍTVE – Benyújtotta saját bizalmatlansági indítványát a kormány ellen a PSD

Az ellenzéki Szociáldemokrata Párt (PSD) kedden benyújtotta a saját bizalmatlansági indítványát a Florin Cîțu vezette kormány ellen, miután az alkotmánybíróság helyt adott a kabinet által emelt kifogásnak az USR–PLUS és az AUR által kezdeményezett bizalmatlansági indítvány kapcsán, megállapítva, alkotmányos természetű jogi konfliktus áll fenn a kormány és a parlament között.

A PSD 157 támogató aláírást csatolt az „Állítsátok meg a szegénységet, a drágulásokat és a bűnözőket! Le a Cîţu-kormánnyal!” című bizalmatlansági indítványhoz – közölte Sorin Grindeanu, a párt első alelnöke.

Az önmagában a legtöbb parlamenti szavazatot birtokló PSD már korábban kilátásba helyezte, hogy kész saját bizalmatlansági indítványt benyújtani, ha a Mentsétek meg Romániát Szövetség–Szabadság, Egység és Szolidaritás Pártja (USR–PLUS), valamint a Románok Egyesüléséért Szövetség (AUR) beadványa fennakad az alkotmányossági szűrőn. „Azt mondtuk, ha a parlament elé kerül az USR–PLUS bizalmatlansági indítványa, mi megszavazzuk azt. Ugyanezt a támogatást várjuk tőlük” – mondta Grindeanu.

Marcel Ciolacu, a PSD elnöke hozzátette: ez a leggyorsabb módja annak, hogy – akár már a jövő héten – leváltsák a Nemzeti Liberális Párt (PNL) és az RMDSZ „hozzá nem értő” kormányát, a PSD kezdeményezése ellen ugyanis szerinte nem emelhető semmilyen szabályossági kifogás.

A szociáldemokraták az indítvány szövegében azt állítják, hogy a kormánynak a vásárlóerőt leromboló intézkedései nyomán minden román állampolgár 560 euróval lett szegényebb, de ahelyett, hogy a gazdasági problémák megoldására fókuszált volna, a PNL – USR–PLUS – RMDSZ-kormány „sokkal inkább a koalíción belüli hatalomért való küzdelemmel volt elfoglalva, és szegénységre ítélt több mint 7 millió románt”.

Az indítvány azt is felrója, hogy „az energia- és üzemanyagárak emelkedése feletti ellenőrzés elvesztése elszabadult inflációhoz vezetett", és mivel az államadósság növekedése majdnem kétszer akkora, mint a bruttó hazai terméké (GDP), Románia abban a veszélyben van, hogy gazdasága kisiklik. Azzal vádolják a kormányt, hogy „az európai alapok felhasználása a mélyponton van", és „a román tőke csődre van ítélve", „az ország gazdáit megalázták", és „ahelyett, hogy a románok asztalára kerülne, munkájuk gyümölcsét aprópénzért adják el külföldön". Azt is felróják még, hogy a kabinet kudarcot vallott a koronavírus-járvány kezelésében.

A PSD azt állítja, hogy a jobboldal egy „büntetett előéletű személyt” ültetett a Victoria-palotába, utalva ezzel a Florin Cîţu ellen 20 évvel ezelőtt az Egyesült Államokban ittas vezetés miatt indított eljárásra.

Grindenu és Ciolacu szerint a kormányválság megoldására az egyetlen lehetséges megoldás az előre hozott parlamenti választások kiírása. A kormány megbuktatásához a szenátorok és parlamenti képviselők felének a szavazatára plusz egy voksra, vagyis összesen 234 szavazatra van szükség.

Cikkünk frissül.

Kapcsolódók

Kimaradt?