Bejelentették az Egyesült Jobboldal létrejöttét, az EP-választáson közös listát indítanak

A Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR), a Népi Mozgalom Pártja (PMP) és a Jobboldal Ereje (Forța Dreptei) elnöke hivatalosan is bejelentette hétfőn az Egyesült Jobboldal Szövetségét, amelyet a PSD–PNL koalíció alternatívájaként kínálnak a választóknak. Hétfőn kiderült: a választási együttműködés révén első lépésként közös listán indulnak az európai parlamenti választásokon. Politikai források szerint a három párt vezetői úgy döntöttek, hogy a listán a jelöltek sorrendje a következő lesz: Dan Barna, Vlad Voiculescu (USR), Eugen Tomac (PMP), Vlad Botoș, Cristina Prună (USR) és Violeta Alexandru (Jobboldal Ereje).

Alternatívaként ajánlják magukat

Különleges pillanatnak, a romániai változás reményének pillanataként értékelte a választási szövetség hétfői hivatalos bejelentését Cătălin Drulă, az USR elnöke. Az Egyesült Jobboldal Szövetsége egyik szándéka, hogy a regnáló hatalommal szemben alternatívát biztosítson a választóknak.

„Együtt fogunk felelős kormányt építeni. Ki fogunk állni a becsületesen dolgozó emberek mellett. Az általuk fizetett adó – ismét – befektetés lesz egy jobb jövőbe. Mi, az Egyesült Jobboldal elszámoltathatóságot, kiszámíthatóságot és becsületességet biztosítunk” – hangoztatta az USR elnöke. Hozzátette, három éve a PSD–PNL kormány „rekordárakkal és magasabb adókkal mélyen belenyúl az emberek zsebébe, hogy a különleges nyugdíjakat, a pártkollégáknak járó szinuszokat és szerződéseket fizesse”. Cătălin Drulă szerint meg kell állítani a közpénzek „ellopását”, hogy modern Romániát építhessenek.

Eugen Tomac, Cătălin Drulă és Ludovic Orban pártelnökök az első sorban | Fotó: Agerpres

Eugen Tomac, a PMP elnöke azt mondta, „jövőre a romániaiaknak hiteles és erős alternatívája lesz az Egyesült Jobboldal, amely minden erejével harcolni fog e két politikai struktúra ellen, amelyek szabályok nélkül játszanak, és csak hazugságból, manipulációból és demagógiából táplálkoznak”. Szerinte Klaus Iohannis államfő elárulta a jobboldali szavazókat, de ők nem, ezért arra kéri a választókat, hogy „nézzenek túl a látszaton” és álljanak melléjük, mert „Romániát meg kell menteni azok karmai közül, akik csak maguknak akarnak egy országot, amelyet Európa perifériáján tartanak”.

A Nemzeti Liberális Pártból kilépett, majd új politikai alakulatot, a Jobboldal Ereje nevű pártot létrehozó Ludovic Orban azt hangoztatta, hogy 34 évvel a rendszerváltó forradalom után úgy tűnik, „visszamentünk az időben”. Kijelentette: „ma a remény újjászületik Romániában”. Szerinte az Egyesült Jobboldal a megoldás mindazoknak, akik „valami mást akarnak ennek az országnak, akik valóban hisznek a haladásban, a kezdeményezésben, az egyéni felelősségben, abban, hogy ennek az országnak végre olyan vezetése legyen, amely szereti ezt az országot és a helyes irányba viszi”.

Mennyi az esélyük az EP-választásokon?

A HotNews.ro forrásai szerint az USR, a PMP és a Jobboldal Ereje közös listán vesz részt a tavaszi európai parlamenti választásokon. A három politikai párt vezetői 6–8 európai parlamenti képviselői hely megszerzésében reménykednek. (Az USR-nek jelenleg mindössze két képviselője van Brüsszelben, miután Dacian Ciolos öt másik képviselővel együtt kilépett a pártból.)

Politikai források szerint azonban a leendő jobboldali pólus vezetőségében maximum 6 európai parlamenti mandátumra számítanak: az USR 4 helyre javasolna jelölteket, a PMP és a Jobboldal Ereje pedig 1-1 helyre.

Belső információk szerint a három párt vezetői úgy döntöttek, hogy a közös lista sorrendje a következő lesz: Dan Barna, Vlad Voiculescu (USR), Eugen Tomac (PMP), Vlad Botoș, Cristina Prună (USR) és Violeta Alexandru (Jobboldal Ereje).

A jelenlegi felmérések szerint az USR-nek 11,9%-os a támogatottsága, a PMP 0,7%-os, a Jobboldal Ereje pedig 0,3% alatti eredményt ért el. Az USR-nek jelenleg 64 parlamenti képviselője, 38 polgármestere és megyei tanácsosa van. Helyi szinten a PMP-nek 50 polgármestere és 2200 tanácsosa van, Ludovic Orban pártjának pedig 16 képviselője. A három politikai párt vezetőinek számításai szerint az Egyesült Jobboldal a 2024-es parlamenti választásokon a szavazatok 20-25%-át szerezheti meg.

Egy másik, az USR megbízásából készült felmérés szerint, ha ma lennének európai parlamenti választások, akkor a biztos szavazók 27 százaléka a PSD-t választaná. A második helyen holtversenyben a Románok Egyesüléséért Szövetség (AUR) és az USR áll 19 százalékkal, míg a PNL-t csak 15 százaléknyian választanák.

Másképp alakult azonban a rangsor, amikor az Egyesült Jobboldal támogatói potenciálját vették alapul. Ennek megfelelően, ha az USR, a PMP és a Jobboldal Ereje együtt indul, akkor a választási szövetségük 24%-kal a második helyen végezne az európai parlamenti választásokon, míg a PSD-re 26%, az AUR-ra 21%, a PNL-re 15% szavazna.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?